Spel op de wagen: Amerikaans bod op minderheidsbelang Funda

De Amerikaanse Investeringsmaatschappij General Atlantic heeft een bod heeft uitgebracht op de 1,5 mln door STAK gehouden aandelen in Funda. Deze aandelen vertegenwoordigen gezamenlijk een belang van 29,41%. Het bod vertegenwoordigt een waarde van € 96 mln. 

NVM Holding behoudt na deze transactie haar meerderheidsbelang in Funda. De toetreding van een nieuwe aandeelhouder luidt een nieuwe fase in voor Funda. In september bepaalde de Hoge Raad nog dat de NVM een onderzoek naar wanbeleid bij Funda niet mag dwarsbomen, daarmee de deur open zettend voor een (gedeeltelijke verkoop) van de online woningmarktplaats. NVM wist tot dan toe door 90% van het stemrecht (en 70% van het dividend) steeds de certificaathouders met 10% zeggenschap te overvleugelen. 

Houders van certificaten op deze aandelen krijgen door het bod van General Atlantic de mogelijkheid om deze te verkopen tegen een prijs die recht doet aan de door de markt ingeschatte waarde van Funda en de certificaten.  General Atlantic biedt € 64,43 per certificaat op het moment van voltooiing van de transactie. Certificaathouders die kiezen voor uitbetaling twaalf maanden na voltooiing van de transactie ontvangen € 69,43 per certificaat. Voltooiing van de transactie vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2024. 

Minimumbod 

General Atlantic wil een belang van minimaal 18,46% van de stem- en winstrechten in Funda verwerven, dus minimaal € 61 mln. Dit staat gelijk aan 941.773 door STAK gehouden aandelen in Funda BV. NVM Holding gaat de certificaten aanmelden die zij zelf houdt. Die certificaten vertegenwoordigen 176.773 door STAK gehouden aandelen en 3,46% van de stem- en winstrechten in Funda. De overige certificaathouders moeten daarom in beginsel minimaal 765.000 certificaten (een belang van 15% van de stem- en winstrechten in Funda) aanbieden om het bod te laten slagen. De transactie is tevens onder voorbehoud van het advies van de Ondernemingsraad van Funda. 

Ervaring 

General Atlantic heeft uitgebreide ervaring met investeringen in ondernemingen die vergelijkbare diensten leveren als Funda, waaronder Hemnet (Zweden, tevens in samenwerking met brancheverenigingen), Homegate (Zwitserland), Immoweb (België), Immonet (Duitsland), ImmoScout24 (Zwitserland) en Immowelt (Duitsland). 

Certificaathouders hebben tot en met 22 december 2023 om hun certificaten aan te melden en daarmee STAK toestemming te geven voor verkoop van de bijbehorende aandelen.