Speelgoedretailer Intertoys te koop aangeboden

De keten van speelgoedwinkels Intertoys zou een koper zoeken voor zijn 220 vestigingen, meldt Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf Intertoys heeft in Nederland 150 eigen winkels en zeventig franchise-vestigingen. Het is eigendom van Mirage Retail Group, een bedrijf van Michiel Witteveen. Tot Mirage behoren ook de ketens van Blokker en BCC.

Volgens het FD zou  Intertoys € 70 mln kunnen opbrengen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van iets meer dan € 190 mln en maakt winst. Dat kunnen niet alle ketens zeggen. Recent kwamen Scotch & Soda en Big Bazar in moeilijkheden.

Hobo Faam

Intertoys begon in Alkmaar in 1976 onder de naam Hobo Faam met een drietal en daar kwamen al gauw een paar winkels bij. Drie jaar later ontstond de naam Intertoys en toen waren er al bijna honderd winkels die gezamenlijk de inkoop deden en de naam Intertoys voerden, maar nog wel als francisers. De keten groeide daarna zelfstandig, kwam onder de Blokker-paraplu en breidde in 2005 naar België.

Een begrip werd sinds 1987 de speelgoedcatalogus die het bedrijf gebruikte voor reclame, maar voor kinderen en ouders een begrip werd. Je vergapen aan tientallen pagina's met speelgoedaanbiedingen was voor veel kinderen bijna net zo leuk als dat speelgoed hebben.   

Turbulent

Sinds 2017 kent het bedrijf een turbulente geschiedenis met diverse eigenaarswisselingen. Ook ging het in 2019 failliet en kwam er een doorstart in afgeslankte vorm. Topman van Mirage, Michiel Witteveen, was enige tijd CEO van Blokker.

Witteveen zegt desgevraagd tegen het FD dat bij het te koop zetten van Intertoys zijn leeftijd een rol speelt. Hij is nu 70 jaar. Een beursgang voor Mirage zit er volgens hem niet in, nu moet hij andere opties overwegen.