Special Hotelmarkt 2020: Top-10 Hotelontwikkelingen

PropertyNL zette de grootste hotels die in aanbouw zijn of zijn opgeleverd op een rijtje

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

1. NHow Amsterdam (foto)
37.000 m² hotel
Kamers: 650
Waar: Europaboulevard, Amsterdam
Ontwikkelaars: COD en Being Development
Belegger: AXA IM-Real Assets, optredend namens cliënten
Hotelformule: NHow van de NH Hotel Group
Architect: OMA
Oplevering: maart 2020

De soft-opening was in januari en sinds die tijd heeft het NHow Amsterdam RAI-hotel behoorlijk vol gezeten. Zelfs vlak voordat Nederland op slot ging vanwege het coronavirus, waren er nog de nodige kamers in gebruik. Directeuren Enno Otten en Gert-Wim Bos van ontwikkelaar COD zijn dan ook zeer tevreden. Otten: ‘Zelfs het interieur verrast positief. Ik had mijn twijfels toen ik de eerste impressies zag van het ontwerp voor de lobby van Next Architects in samenwerking met GLG/MVSA Architects. Maar nu ik het in werkelijkheid zie, is toch rustiger dan ik dacht en is het een mooi contrast met de strakke buitenkant.’
Het gebouw is een ontwerp van OMA, het bureau opgericht door Rem Koolhaas, dat zich liet inspireren door de reclamezuil bij de RAI. Het is van verre herkenbaar. Maar ook van dichtbij vinden velen het fotogeniek: terwijl we zitten te praten loopt er een fotograaf omheen om de beste hoek voor zijn shot te vinden. Bos: ‘Ik zie heel vaak fotografen als ik hier ben. Heel leuk, vooral ook omdat dit een plek was die vroeger niet bestond. Wie had gedacht dat op deze footprint het grootste hotel van Amsterdam kon komen? Toen we ons destijds over de tender bogen, moesten we heel goed zoeken voordat we doorhadden waar de bouwplot nu eigenlijk was.’
Maar het hotel moet niet alleen van buiten bewonderd worden; het is de bedoeling dat veel meer mensen het NHow-hotel gaan bezoeken dan alleen de hotelgasten zelf. Op de bovenste verdieping is men nog druk bezig met het inrichten van restaurant Lalo en bar Coco, een nieuw concept van The Entourage Group. Bos: ‘Het was bij de tender door de gemeente Amsterdam en de RAI al een eis dat er goede horeca moest komen, die voor iedereen bereikbaar moest zijn. Het is niet erg Nederlands om in een hotel alleen te gaan eten, maar hier gaat het gebeuren. In het buitenland is dat veel gewoner.’ Om dat voor elkaar te krijgen, is er voor gekozen de exploitatie van hotel en restaurant uit elkaar te trekken: zo kan iedere exploitant zich concentreren op zijn eigen specialisatie.
COD en Being Development zijn nu officieel los van het project. Bij de oplevering aan AXA in januari zijn alle financiële verplichtingen afgedaan tussen ontwikkelaar, belegger AXA en exploitant NH Hotel Groep. NH Hotel Group heeft een ‘gewoon’ huurcontract met belegger AXA. Bos: ‘Zo hebben we het vanaf het begin af aan ingezet, om de poule van geïnteresseerde beleggers zo groot mogelijk te maken. Destijds, zo’n vijf jaar geleden, waren managementcontracten minder gebruikelijk. Nu heeft dat iets meer opgang gemaakt.’
De officiële opening, die in maart stond gepland, is uiteraard uitgesteld. Die zal nu iets later in het jaar plaatsvinden.

2. Maritim Hotel
52.000 m²
Kamers: 579
Waar: Overhoeks, Amsterdam
Ontwikkelaar: Union Investment en IES Immobilien
Belegger: Union Investments
Hotelformule: Maritim Hotel Amsterdam van Maritim International
Oplevering: eind 2022

De bouw van het Maritim Hotel heeft een tijdje stilgelegen als gevolg van een conflict tussen ontwikkelaar IES en bouwer Züblin. Ze konden het niet eens worden over de rekening van het meerwerk. Union kwam als redder en nam het projectontwikkelingsbedrijf over van IES en Invester Untied Benefits. IES blijft er als partner bij betrokken.
Het totale project vergt een investering van € 460 mln. Het hotel komt in één van de twee Y-Towers in Amsterdam Noord, dat met 33 verdiepingen het hoogste gebouw van Amsterdam wordt. De aangrenzende woontoren zal 174 appartementen krijgen en de onderste 10 verdiepingen van de toren zullen serviceappartementen worden. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage met 605 plaatsen.

3. Leonardo Royal Hotel
Kamers: 490
Waar: Overamstel, Amsterdam
Ontwikkelaar: Fattal Group
Hotelformule: Leonardo Royal van Fattal Hotels
Oplevering: mei 2019

Het nieuw ontwikkelde Leonardo Royal is het grootste hotel uit de Leonardo-collectie van de Fattal Group. Het ligt direct naast metrostation Overamstel en heeft women-friendly kamers die tegemoetkomen aan de behoeften van vrouwen. De Fattal Group heeft het liefst hotels in eigendom, die het zelf dan managet en exploiteert. De groep heeft momenteel zo’n 200 hotels in Europa en het Midden-Oosten en heeft een hoofdzetel in Berlijn. Het bedrijf is in 1998 opgericht door David Fattal, die het Leonardo-concept voor Europa in 2005 introduceerde. In Nederland nam het Apollo Hotels over, waardoor er nu meerdere Leonardo Hotels in Nederland zijn.

4. Holiday Inn Express hotel
Kamers: 438
Waar: Motorkade, Amsterdam-Noord
Ontwikkelaar: Odyssey Hotel Group met Adriaan van Erk
Hotelformule: Holiday Inn Express, exploitatie door Odyssey Hotel Group
Architect: Dedato Architecten
Opening: juni 2020

Met 438 kamers wordt deze Holiday Inn in Amsterdam Noord het grootste Express-hotel in Europa. Er komen ook werkplekken, vergaderruimtes en restaurants. Het hotel bestaat uit twee torens van ruim 45 meter hoog en telt in totaal veertien verdiepingen. De Odyssey Hotel Group is het bedrijf van Rick van Erp en Willem Jan van Zon, dat over heel Europa hotels ontwikkelt en onder verschillende merken exploiteert. Sterke banden zijn er onder meer met Marriott.

5. Melia Hotel
Kamers: 330
Waar: 2Amsterdam, Zuidas Amsterdam
Ontwikkelaar: Provast
Belegger: Commerz Real
Hotelformule: Melia Innside van Melia Hotels
Architect: KCAP
Oplevering: eind 2020

Provast transformeert op de Zuidas de Stibbe torens tot 2Amsterdam. De kantoorkolossen worden multifunctionele gebouwen met kantoor, skybar en hotel. Dat hotel wordt een Melia viersterren Innside-hotel. Melia Hotels International is een op de beurs in Madrid genoteerde hotelgroep, met wortels op Mallorca. Het heeft zeven hotelmerken verspreid over 380 hotels wereldwijd. Voor Nederland is deze Melia-vestiging echter de eerste.

6. Olympic Hotel
Kamers: 309
Waar: naast Olympisch Stadion, Amsterdam
Ontwikkelaar: Urban Hotel Real Estate
Belegger en exploitant: Olympic Hotel Vastgoed
Architect: Rijnboutt
Oplevering: maart 2019

Het hotel is ontwikkeld door Urban Hotel Real Estate, een bedrijf van Chris Luken – ooit oprichter van Fletcher Hotels. De ontwikkeling is verkocht aan een eigenaar die het ook exploiteert. Dat is de investeringscombinatie van managing director Alex Chang, Kunshang en Wenzhou Tonyong Locks, een van de grootste slotenmakers ter wereld. Wenzhou Tonyong Locks is eigendom van de familie Zhang.

7. Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel
Kamers: 260
Waar: in de Galaxy Tower, naast Jaarbeurs Utrecht
Ontwikkelaar: Amrâth Hotels
Architect: Tangram Architecten
Oplevering: voorjaar 2021

Amrâth ontwikkelt naast de Jaarbeurs en vlakbij het centraal station van Utrecht en het Beatrix-theater een hotel van 260 kamers. Het viersterrenhotel komt op de onderste 7 verdiepingen van de Galaxy Tower, met daarboven 317 appartementen in een toren van bijna 90 meter. Amrâth Hotels is een bedrijf van de familie van Eijl en bezit en exploiteert 15 hotels in Nederland.

8. Niu Fender Hotel
19.000 m² hotel
Kamers: 246
Waar: Cruquiusweg, Amsterdam
Ontwikkelaars: Novum Hospitality en HBB
Hotelformule: Niu Hotel van Novum Hospitality
Architect: Mulderblauw
Oplevering: november 2019

Het Niu Fender-hotel stond ook bekend als het Amsterdam City Harbour Hotel – het hotel staat naast The Harbour Club. Het bestaat uit vier gekoppelde gebouwen, waarvan er drie een hotelfunctie hebben gekregen. In de laatste zijn long-stay appartementen met het Yays-concept gerealiseerd. Het hotel heeft een viersterrenniveau. In de haven is plek voor 200 boten en in de lobby zijn co-working plekken te vinden.
Niu is een merk van Novum Hospitality, een Duits familiebedrijf met 186 hotels in Europa in het drie- en viersterrensegment. Het bedrijf heeft 10% van die hotels in eigendom. Novum heeft een eigen projectontwikkelingsbedrijf.

9. Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas
26.000 m²
Kamers: 234
Waar: Tommaso Albionistraat, Amsterdam
Ontwikkelaar: Van der Valk
Hotelfomule: Van der Valk
Architect: Wiel Arets Architects
Oplevering: zomer 2020

Het tweede hotel in aanbouw op de Zuidas is het van der Valk Hotel, ook langs de A10 en vlakbij de RAI en het onlangs opgeleverde NHow-hotel. Er komen verschillende cafés, restaurants en vergaderzalen. Op de begane grond komt een semi-lobby, de hoofdlobby is op de vijfde verdieping. Op de eerste verdiepingen daaronder wordt een parkeergarage gerealiseerd. Dit hotel wordt geëxploiteerd onder de merknaam Valk Exclusief, een afgesplitst deel van de grote Van der Valk-familie.

10. Aloft Hotel Utrecht
12.000 m²
Kamers: 224
Waar: Brusselplein, Leidsche Rijn Centrum
Ontwikkelaar: Being Development en Lakenvelder Investment Group
Hotelexploitant: Odyssey Hotel Group
Hotelformule: Aloft van Marriott
Architect: OZ Architects
Oplevering: Q2 2021

Met deze vestiging komt het eerste Aloft-hotel van Marriott naar Nederland. Het zal het eerste Well-gecertificeerde hotel ter wereld worden. Exploitant Odyssey Group zal het hotel voor langere tijd huren van de ontwikkelaars en heeft hiervoor een franchiseovereenkomst met Marriott International gesloten. Dit hotel wordt het hoogste gebouw in Leidsche Rijn. De Lakenvelder Investment Group treedt op namens institutionele en private beleggers en realiseert residentiële en hotelprojecten. De Group zegt dat er vergevorderde gesprekken met een buitenlandse belegger zijn.