Signa Group vraagt surseance van betaling aan

De Oostenrijkse Signa Group, tot voor kort mede-eigenaar van onder andere de Bijenkorf, dreigt failliet te gaan. De vastgoedonderneming van ondernemer René Benko heeft woensdag surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Wenen.

Signa was eerder naarstig op zoek naar € 600 mln om rekeningen te betalen en leningen te herfinancieren. Volgens persbureau Bloomberg kwam het bedrijf daarbij onder meer in Saoedi-Arabië uit, bij staatsfonds PIF. De benaderde investeerders zien echter geen brood in de Oostenrijkse vastgoedreus.

Het bedrijf stootte dit jaar al winkelketens en warenhuizen af om de liquiditeit op peil te brengen. Zo deed Signa onlangs Selfridges, moederbedrijf van de Bijenkorf, over aan de Thaise Central Group. In oktober werd de Belgische keten Inno in de etalage gezet.

Het vastconglomeraat, dat ook warenhuisgroep Galeria bezit, diende woensdag bij de handelsrechtbank in Wenen tevens een aanvraag in om te mogen reorganiseren onder zelfbestuur. Ze hoopt zo de bedrijfsvoering vlot te trekken. De economische malaise, hoge rentes en gestegen loonkosten vallen Signa naar eigen zeggen zwaar.

De Duitse vastgoedpoot Signa Real Estate Management vroeg eind vorige week al om uitstel van betaling bij de rechtbank in Berlijn. Mocht het niet lukken om de benodigde financiering bijeen te brengen, dan kunnen talloze gerenommeerde winkelketens en warenhuizen in Europa omvallen.

Galeria Kaufhof is dan één van de kandidaten die opnieuw in de problemen komt. Signa nam de warenhuisketen in 2019 over van Hudson's Bay. Galeria weigert sinds begin november de huur over te maken naar de Oostenrijkse holding, ze betaalt het bedrag aan Duitse dochterbedrijven van Signa.