Savills voorziet hernieuwde interesse in Nederlandse vastgoedmarkt

Nederland is na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje het gunstigste land in Europa en het Midden-Oosten om te investeren, concludeert Savills in het jongste onderzoek naar de ontwikkelingen op de Nederlandse beleggingsmarkt.

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt heeft in 2023 een aanzienlijke daling in transactieactiviteit doorgemaakt, maar er zijn enkele signalen voor optimisme. Het rapport, getiteld "Market in Minutes - The Netherlands - Autumn 2023: Investor Sentiment and the Search for Stability", meldt dat alhoewel de investeringsvolumes in Q3 2023 met 9,9% stegen ten opzichte van Q2 2023, er sprake is van een daling van 54,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Bovendien zijn de waarden sinds het tweede kwartaal van 2022 met gemiddeld 13,3% gedaald. Vooral de kantoor- en woningmarkt zijn getroffen. De stijging van de kapitaalkosten voor investeerders en een zwakkere gebruikersmarkt hebben een aanzienlijke impact op de transactieactiviteit.

"De uitdagingen voor de Nederlandse vastgoedmarkt zijn onmiskenbaar. De kloof tussen de prijsverwachtingen van kopers en verkopers blijft aanzienlijk. Het landschap voor vastgoedbeleggers is moeilijk door de ongekend snelle stijging van de (her)financieringskosten. Dit is vooral duidelijk in de dalende waarden van kantoren en woningen. Investeerders hebben hun strategieën heroverwogen en richten zich meer op kleinere transacties", zegt Clive Pritchard, head of country bij Savills in Nederland.

Savills onderzocht hoe de zwakkere positie van huurders hebben bijgedragen aan een daling van de investeringsvolumes, vooral in de winkelsector. Het aantal faillissementen in de Nederlandse economie stijgt, met name in de detailhandel. De industriële en logistieke sector blijft echter stabiel. "De sterke prestaties van de industriële en logistieke sector kunnen niet worden onderschat en staan in schril contrast met de uitdagingen waar andere sectoren mee te maken hebben, waardoor het een baken van kansen is in de huidige markt," zegt Niek Poppelaars, co-head Logistics & Industrial.

Het rapport gaat ook in op de extreme negativiteit in het beleggerssentiment sinds het tweede kwartaal van 2022, met een dieptepunt in maart 2023. Savills signaleert bij beleggers hernieuwde interesse in de Nederlandse vastgoedmarkt. De Savills Europe & Middle East Investor Sentiment Survey ondersteunt deze positieve verschuiving in het beleggerssentiment. Beleggers zien Nederland als het 5e meest gunstige land in Europa en het Midden-Oosten om in te investeren.

Savills verwacht een langzaam maar gestaag herstel van de Nederlandse vastgoedbeleggingsactiviteit in de komende twaalf maanden, afhankelijk van macro-economische stabiliteit. "Stabiliteit is de sleutel tot herstel. Als de macro-economische omstandigheden stabiliseren, dan zal de activiteit van investeerders naar wij verwachten weer aantrekken. De recente uitdagingen hebben de markt een nieuwe vorm gegeven, wat de noodzaak van veerkracht en aanpassingsvermogen benadrukt", aldus Pritchard.

img
Redacteur
Profiel