Savills: flinke uitbreiding datacenters in komende jaren

Volgens de internationale vastgoedadviseur Savills zullen er in de komende vier jaar 94 nieuwe Europese datacenterprojecten worden opgeleverd, met een totaal vermogen van ongeveer 2800 MW.

Scott Newcombe, EMEA Head of Data Centres bij Savills, licht toe: ‘Ondanks het grote aantal nieuwe datacenters, dat naar verwachting gebouwd zal worden tegen 2027, zal de vraag het aanbod naar verwachting blijven overstijgen in heel Europa. Gezien de verwachte toename van het gebruik van internetbandbreedte moet de Europese datacentercapaciteit tegen 2027 verdrievoudigd zijn en ongeveer 22.700 MW aan vermogen bereiken, dus er blijft een aanzienlijk gat tussen vraag en aanbod bestaan.’

Savills denkt dat de toprendementen, die momenteel 5-6% bedragen in Europa, stabiel zullen blijven voor het grootste deel van het jaar, met een lichte opwaartse beweging naar het einde van het jaar toe als de marktdynamiek evolueert.

Meer vraag naar stroom

Volgens het laatste onderzoek van Savills zal de stroomcapaciteit van Europese datacenters tegen 2027 naar verwachting stijgen tot ongeveer 13.100 MW, wat neerkomt op een toename van 21%. Evenzo wordt voorspeld dat het totale internationale bandbreedtegebruik in Europa zal stijgen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 31% tegen 2030.

De groei van de datacentermarkt zal zich naar verwachting gelijkmatig over Europa verspreiden, voornamelijk als gevolg van de grote invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op de sector. De Europese AI-markt zal naar verwachting groeien met een robuust jaarlijks percentage van 15,9% (CAGR 2024-2030), wat zal dienen als een belangrijke drijfveer voor de toename van de vraag naar datacenters.