Samenwerkingsplan voor stadsdeel in Groningen met 2400 woningen

Afgelopen week is de samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor de ontwikkeling van Stadshavens door de gemeente Groningen, ontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed, Van Wonen, BPD en woningcorporaties Nijestee en Lefier ondertekend.

Samen gaan zij het nieuwe stadsdeel Stadshavens aan het Damsterdiep realiseren. Het gaat om een langdurige samenwerking voor de bouw van 2400 woningen en 30.000 m² commerciële en maatschappelijke ruimten langs het Eemskanaal, aan het water in het oosten van de stad.
Er worden koop- en huurwoningen gerealiseerd voor alle inwoners en alle inkomens. Diverse partijen leveren hier een bijdrage aan en zorgen er op die manier voor dat er meer betaalbare woonruimte komt voor sociale- en middenhuurders.
De wijk wordt aardgasvrij, duurzaam en klimaatbestendig. Betrokken partijen streven naar het ontwikkelen en realiseren van een optimale leefomgeving. Zoals een groene en autoluwe inrichting van de openbare ruimte, de ombouw van het Damsterdiep tot groene stadslaan en de aanleg van een Havenpark.
Als alle procedures voorspoedig verlopen, gaat de eerste schop in 2024 de grond in.