Rotterdams houtbouwproject Sawa wint twee internationale architectuurprijzen

Woontoren Sawa, die momenteel op de Rotterdamse Lloydpier wordt gebouwd, heeft in Parijs twee prestigieuze architectuurprijzen in de wacht gesleept. De houten blikvanger van 50 meter hoog moet eind 2024 worden opgeleverd.

De jury van DNA Paris Design Awards kroonde Sawa onlangs tot winnaar in de categorie ‘Green Architecture’. Het Rotterdamse icoon in wording won daarnaast de Popular Choice-prijs van de 2023 Architizer A+ Sustainability Awards in de categorie ‘Unbuilt Sustainable Residential Project’. De awards werden afgelopen weekend uitgereikt in aanwezigheid van Lord Norman Foster in de Fondation Louis Vuitton in Parijs.

Moed en uitmuntendheid

DNA Paris Design Awards is een initiatief van Farmani Group en het Parijse kunstenaarscollectief In Between. Deze prijzen worden uitgereikt aan projecten die worden gekenmerkt door moed, diversiteit en uitmuntendheid. De nieuwe A+ Sustainability Awards bekronen architectuur- en ontwerpbureaus die actief werken aan een duurzame gebouwde omgeving en richten zich op het onderscheiden van projecten die de grenzen verleggen.

Eerder sleepte het houten woongebouw al prijzen bij de de Architecture Masterprize, MIPIM / Architectural Review Future Project Awards, Iconic awards for Innovative Architecture en Green Good Design Awards in de wacht.

Rijstveld

Sawa is de eerste hoge circulaire en volledig uit houten delen opgebouwde woontoren van Europa. De naam is Maleisisch voor ‘rijstveld’, wat naar de gelaagde bouw van de toren verwijst. Houtbouw kan een belangrijke rol spelen bij het koolstofarm bouwen. Uit berekeningen blijkt dat er bij de bouw van een eengezinswoning in baksteen en beton gemiddeld 90 ton CO² vrijkomt. Bij een houten huis is dat 20 ton CO². De opname van CO² in de bomen die dienden voor de houtproductie -ongeveer 900 kg CO² per kuub- is dan nog niet meegerekend.

Het project omvat 109 woningen, met ruime groene terrassen van gemiddeld 40 m² per woning, waarvan 50 middenhuurwoningen. Mei architects and planners ontwerpt Sawa in opdracht van NICE Developers en TBI-onderneming ERA Contour. De woontoren is ontwikkeld en ontworpen in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en met een uitgebreid team van deskundigen. Focus on Impact, ontwikkelende belegger gevestigd in Rotterdam en Eindhoven, is eigenaar van de huurwoningen in Sawa.