Renovatie redt Helders icoon van de ondergang

Rijkswaterstaat laat de iconische vuurtoren Lange Jaap restaureren. Daarmee zijn de sloopplannen voor de toren van de baan. 

De Lange Jaap is een knalrode gietijzeren vuurtoren die 145 jaar geleden werd gebouwd in Huisduinen naast Den Helder.  De vuurtoren heeft al sinds 1998 scheuren in de vloeren van verschillende verdiepingen. Dit heeft te maken met de scheve plaatsing van vloeren bij de bouw. Daardoor werden spanningen in de vloeren ongelijk verdeeld. De vuurtoren is al lange tijd niet meer toegankelijk voor publiek.

In september 2021 werden ernstige scheuren gevonden in de wanden en vloeren van de Lange Jaap. Aangenomen werd dat dat de scheurvorming in een korte tijd exponentieel was toegenomen. Uit veiligheidsoverweging heeft de gemeente toen een gebiedsverbod opgesteld in een straal van 70 m om de toren heen. 

Sloop van de iconische toren kwam op op tafel te liggen al kondigde toenmalig inframinister Barbara Visser aan te willen voorkomen. Uit vervolgonderzoek door TNO en Sec Holland in januari 2022 is gebleken dat de constructieve veiligheid niet direct in het geding was.

Wel gaat Rijkswaterstaat nu gevolg geven aan de conclusie dat de vuurtoren geheel moet worden gerenoveerd om verdere degradatie tegen te gaan en de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. De bedoeling is om in 2024 in fasen te starten met de renovatie, waarbij de vuurtoren na de uitvoering opnieuw dient als nationaal monument, als baken dient voor omliggende gemeenschappen en geschikt is voor onderzoeksapparatuur. Ook moet de toren weer veilig benaderbaar en (mogelijk) te betreden zijn. Daarna zou regulier onderhoud weer voldoende moeten zijn voor behoud van het lichtbaken. 

Inmiddels is het gebiedsverbod opgeheven. De vuurtoren is onder windkracht 5 BFT toegankelijk. Bij lang aanhoudende wind boven windkracht 9 BFT zal het gebiedsverbod opnieuw in werking gesteld worden.