RED ontwikkelt drijvend houten kantoor in Rotterdam

Vanaf het najaar 2020 wordt in de Rijnhaven het mondiale Global Center on Adaptation (GCA) voor 5–10 jaar gehuisvest in een drijvend kantoor van hout.

Projectontwikkelaar RED Company ontwikkelt het nieuwe hoofdkantoor van het GCA, een zeer duurzaam en volledig houten kantoorgebouw. Het gebouw is ontworpen door Powerhouse Company en beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. 

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden.

In april 2020 wordt begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven, waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven. Het gebouw wordt grotendeels gebouwd van hout en is volledig demontabel en daardoor circulair. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de CO2-footprint van het gebouw aanzienlijk. Het kantoor wordt volledig zelfvoorzienend en energieneutraal met behulp van 800 m² aan zonnepanelen en door gebruik van het water uit de Rijnhaven voor de koeling. 

Het kantoor van 3000 m² vvo krijgt op de begane grond een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad.

DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. De constructie is ontwerpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. DWA is de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. Aanneemcombinatie FOR Building gaat tekenen voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.