PropertyNL Top Vastgoedjuristen

De profielen van de vastgoedjuristen op alfabetische volgorde.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021
Top vastgoedjuristen 2021

AKD
Aantal vestigingen: 6, waarvan 4 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Sven Billet
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 100 (2019: 97)
AKD is met cliënten als Prologis, Goodman, WDP en Panattoni sterk op het gebied van logistiek vastgoed. Het kantoor adviseerde Panattoni over de acquisitie en ontwikkeling van acht logistieke vastgoedprojecten in Nederland. Zalando werd bijgestaan bij het zoeken van de juiste locatie, de bouw, ontwikkeling, huur en verkoop van het nieuwe warehouse in Bleiswijk, een van de grootste single asset deals van 2021 tot nu toe.
Daarnaast is AKD sterk in projecten waarin meerdere disciplines samenwerken. Het kantoor heeft ook specialisten in huis met gedegen kennis van bouwcontracten en bestuursrecht. Voor Omnam Group wordt al het juridische werk rond de realisatie van Post Rotterdam gedaan.

Allen & Overy
Aantal vestigingen: 44
Hoofd vastgoedsectie: Leon Hoppenbrouwers
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 31 (2019:34)
Allen & Overy adviseerde Jumbo Supermarkten over de aan- en verkoop van 62 winkelpanden, voornamelijk supermarkten. Deze transactie geldt als de grootste retailtransactie van vorig jaar. Ook adviseerden ze Booking.com over de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor op het Oosterdokseiland in Amsterdam. En Aedes Real Estate werd bijstand verleend bij de aankoop, herontwikkeling en financiering van twee hotels in Amsterdam: het voormalige Bridge Hotel aan de Amstel en het Barbacan Hotel in de Plantagebuurt.
Allen & Overy heeft voor 2021 de ambitie om door aanstelling van nieuwe medewerkers de vastgoedpraktijk verder uit te bouwen en de uuromzet te vergroten.

BarentsKrans
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Nicole Soliana
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 27 (2019: 23)
BarentsKrans adviseerde Ecorus bij de verkoop en realisatie van diverse zonneparken, zoals Fledderbosch in Ten Boer. Met een oppervlakte van 106 hectare is dit een van de grootste zonneparken van Nederland. Amvest werd juridisch bijgestaan bij onder meer de aankoop van 358 woningen van Provast in Amstelveen. En ASR Real Estate kreeg advies bij de verkoop van kantoorgebouw Eempolis (32.000 m²) in Amersfoort.
BarentsKrans verwacht komend jaar de gestage groei uit het verleden te kunnen voorzetten. Ook omdat het kantoor beschikt over zowel de privaatrechtelijke als de bestuursrechtelijke kennis om te adviseren over alle facetten van commercieel vastgoed.

Boot Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Alexandra A. Jurgens-Boot
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 8 (2019: 8)
Boot Advocaten vertegenwoordigde de aannemer bij de bouw van winkelcentrum Leidsche Rijn in Utrecht. Het kantoor heeft Elfi geholpen bij de opzet van de structuur voor transformatieprojecten en adviseerde bij de opzet van nieuwe kantorenfondsen in samenwerking internationale partijen als Surmount Ventures en 90 North Real Estate Partners. Ook was Boot betrokken bij de eerste ‘blue lease’ voor kantoorpanden in Rotterdam.
Boot verwacht in 2021 blue lease-formats voor het garanderen van de duurzaamheidsprestaties verder te kunnen uitrollen. In het verlengde daarvan zal het aantal trainingen en workshops worden uitgebreid. Verder wil Boot zijn dienstverlening uitbreiden met juridische due dilligence voor investeerders en beleggers.

Bricks Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Anneloes de Fouw
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 3 (2019: 3)
Bricks is gespecialiseerd in huurrecht voor winkelruimte. Tijdens de pandemie is het kantoor voor veel winkelketens betrokken geweest bij onderhandelingen over huurkorting en het beëindigen of vernieuwen van huurcontracten. Verder verleende het bijstand aan onder meer H&M, Cast Iron en Just Brands bij het uitonderhandelen van huurcontracten in The Mall of the Netherlands. Ook was Bricks betrokken bij de herontwikkeling van het Europaplein in Heemskerk.
In 2021 blijft de focus gericht op huurrecht. Naar verwachting zal ook na de pandemie onverminderd sprake zijn van wijzigingen in huurbetalingsverplichtingen. Ook voorziet het kantoor dat meer aandacht zal uitgaan naar het inkrimpen van winkelketens of de doorstart van failliete retailers.

Buren
Aantal vestigingen: 5
Aangesloten bij: Alfa en Netwerk Notarissen
Hoofd vastgoedsectie: Gerbrand Schrickx
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 11 (2019: 9)
Buren trad op als raadsman bij de eerste aankoop van Stavos, onderdeel van Home Invest Belgium, in Nederland (kantoortransformatie naar 32 appartementen in Den Haag). De vastgoedsectie adviseerde Cabot Properties, een internationale belegger in industrieel vastgoed, bij de aankoop van warehouses in Nederland. En Fresch Projectontwikkeling werd bijgestaan bij de verwerving, ontwikkeling en financiering van een aantal objecten.
Voor 2021 verwacht Buren bij gelijkblijvende uuromzet een verdere uitbouw van advies over en begeleiding van vastgoedfinancieringen. Ook is toevoeging van bestuursrechtelijke expertise aan de vastgoedsectie voorzien. Verder wil Buren de dienstverlening op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu uitbreiden.

Clifford Chance
Aantal vestigingen: 34
Hoofd vastgoedsectie: Liesbeth Buiter
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 24 (2019: 21)
Clifford Change adviseerde het afgelopen jaar Orange Capital Partners bij verschillende vastgoedtransacties, zoals de aankoop van 850 woningen van Wonam in Amsterdam en Utrecht. ING Bank werd geadviseerd bij het verstrekken van een secured term loan aan Round Hill Capital (Erif II). KKR kreeg advies bij de overname van Roompot. En Northwest Healthcare Properties werd onder meer geadviseerd over het opzetten van een pan-Europese joint venture met een Aziatisch vermogensfonds voor de aankoop van zorgvastgoed.
Voor 2021 verwacht Clifford Change dat financieringsstructuren nog complexer worden. Daarnaast zullen ontwikkelaars, zo verwacht het team, blijven worstelen met de restricties van milieueisen.

CMS
Aantal vestigingen: 75, waarvan 2 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Hein van der Meer
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 52 (2019: 49)
CMS begeleidde de Zuid-Koreaanse investeerder Midas International Asset Management bij alle juridische aspecten met betrekking tot acquisitie, notariële levering en financiering van het nieuwe distributiecentrum van Zalando (transactiewaarde € 215 mln) in Bleiswijk. Catella werd geadviseerd over de verkoop van een Nederlandse woningportefeuille met 355 appartementen op zes locaties voor meer dan € 100 mln aan Wereldhave.
Ook werd Synchroon bijgestaan bij de aan- en verkoop van het transformatieproject Floating Gardens in Amsterdam. Om levering aan de belegger binnen het gewenste fiscale regime mogelijk te maken, werden alle rechtshandelingen (12 notariële akten en evenveel onderliggende contracten) op dezelfde dag afgerond.

Corten De Geer Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 9 (2019: 8)
Corten De Geer is gespecialiseerd in erfpachtzaken. Het kantoor adviseert veelvuldig bij grote bouwprojecten in en om Amsterdam. Zo werd advies uitgebracht over erfpacht aan de eigenaar van het racecircuit in Zandvoort en Sporthotel Spa Zuiver Amsterdam. Ook werd bijstand verleend bij de herontwikkeling van de Brinkmann Passage in het centrum van Haarlem.
Corten De Geer voorziet voor 2021 geen nieuwe dienstverlening en een gelijkblijvende uuromzet. Voor hen ligt de belangrijkste uitdaging in het blijven voldoen aan de vele verzoeken om bijstand.

De Brauw Blackstone Westbroek
Aantal vestigingen: 7, waarvan 1 in Nederland
Aangesloten bij: Best Friends
Hoofd vastgoedsectie: Mark Rebergen
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 8 (2019: 8)
De real estate expertise binnen De Brauw is gericht op de vastgoedaspecten van grotere M&A-transacties, vastgoedprojecten van multinationals en het meer complexe vastgoedwerk. Zo werd Ahold/Delhaize geadviseerd over de aankoop van Deen Supermarkten, kreeg Bouwinvest advies over de verkoop van woningcomplexen aan Vivada Investments (waarde € 130 mln) en werd Egeria geadviseerd bij de aankoop van Fletcher Hotels.
De Brauw heeft de intentie om de bestaande praktijk te continueren. Wel groeit het belang van nauwe samenwerking tussen de verschillende experts. Dat is bijvoorbeeld aan de orde in de energiesector en in de praktijk die betrokken is bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Dentons
Aantal vestigingen: 205, waarvan 1 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Wendela Raas en Dirk-Jan Gondrie
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 73 (2019: 73)
Dentons adviseerde logistiek dienstverlener DSV bij de ontwikkeling van een XXL-distributiecentrum (115.000 m²) en de verkoop van het project. SPF Beheer werd bijgestaan bij de verkoop van een omvangrijke woningportefeuille (707 woningen). Vonovia kreeg begeleiding bij de aankoop van een belang in Vesteda. Ook adviseerde Dentons Madison International Realty bij een investering in het Real Estate Gateway Fund.
Voor 2021 verwacht Dentons nieuwe juridische dienstverlening op het gebied van de groeiende ESG-gerelateerde regelgeving en compliance-vraagstukken en het implementeren van interne klokkenluiderssystemen. Ook voorziet het kantoor uitbreiding van het ‘beyond law’-aanbod met onder meer strategisch advies over complexe vraagstukken samen met adviesbureau Dentons Global Advisors.

Dirkzwager Legal & Tax
Aantal vestigingen: 2
Hoofd vastgoedsectie: Robert Rijpstra (advocaat), Anouk Bisseling (notaris) en Gerton Rademaker (fiscalist)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 38 (2019: 32)
Dirkzwager heeft ziekenhuis Rijnstate bijgestaan bij de verwerving en financiering van en contractonderhandelingen over Polikliniek Elst.
Het kantoor verwacht voor 2021 een stevige impuls in de samenwerking tussen gespecialiseerde advocaten (vastgoed & finance), de fiscalisten en het notariaat. Daarnaast wordt gewerkt aan een sterkere positionering op het terrein van zorgvastgoed in samenwerking met de sectie Gezondheidszorg. Ook signaleert Dikzwager grote krapte op de arbeidsmarkt. De werving van gekwalificeerd personeel is meer dan ooit een uitdaging.

DLA Piper
Aantal vestigingen: 1 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Leen van der Marel
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 38 (2019: 37)
DLA Piper adviseerde Red Company bij grootschalige binnenstedelijke projecten in Rotterdam, zoals de herontwikkeling van het Codrico-terrein. Stena Fastgheter werd bijgestaan bij de verkoop van een kantorenportefeuille (waarde: € 400 mln) aan Fortress. Ook adviseerde de vastgoedsectie de eigenaren van Amsterdam Logistic Hub bij de verkoop aan CTP.
DLA verwacht voor dit jaar een opleving van zowel de kantorenmarkt als de hotel- en retailsector. Ook wordt groei voorzien op gebied van zorgvastgoed en datacenters. Geheel nieuw zijn de activiteiten op het gebied van de aan- en verkoop van ‘tokenized’ vastgoed.

Eversheds Sutherland
Aantal vestigingen: 74, waarvan 2 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Natascha Geraedts
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 13 (2019: 11)
Eversheds Sutherland adviseerde Unilever bij de verkoop van het omvangrijke terrein van het R&D-center in Vlaardingen aan de Van Adrighem Group. TBM Europe kreeg advies over de vastgoedrechtelijke aspecten bij de ontwikkeling van diverse biomassacentrales, inclusief vergunningen, omgevingsrecht en subsidies. Ook stond het kantoor met succes een cliënt bij in een grote planschadeprocedure tegen de gemeente Lelystad; van procedure in eerste aanleg tot het hoger beroep.
Eversheds adviseert zijn cliënten over alle vastgoedrechtelijke aspecten, met uitzondering van fiscaal recht. Daarin komt in 2021 geen verandering. Het kantoor zal naar verwachting geen fiscalisten aantrekken.

Fisherman Huurrecht Advocaten
Aantal vestigingen: 2
Hoofd vastgoedsectie: Michel Visser
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 9 (2019: 8)
Fisherman is gespecialiseerd in huurrecht en meer specifiek de beëindiging van huurovereenkomsten. Daarnaast treedt het kantoor op als ‘huisadvocaat’ van diverse actieve beleggers. Zo werd de verkoop begeleid van twee woningportefeuilles in Rotterdam, Den Haag en Schiedam en verleende het bijstand bij de aankoop van 20 winkelpanden in het centrum van Rotterdam.
Voor 2021 voorziet Fisherman geen nieuwe dienstverlenende activiteiten. Wel wordt onder het motto ‘het gaat niet om de grootte van het kantoor, maar om de kwaliteit van de vastgoedspecialisten’ een groei van de uuromzet van meer dan 25% verwacht, ook vanwege de gevolgen van de pandemie.

Florent
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Jurjen Tuinman
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 6 (2019: 5)
Florent-curator Kees van de Meent is al vanaf 2020 druk doende met de afwikkeling van het faillissement van modeconcern FNG Group. Het kantoor is betrokken bij het beëindigen of overdragen van 250 huurovereenkomsten voor de winkels van Miss Etam, Claudia Sträter, Steps en Expresso.
Na de corona-uitbraak was het vastgoedteam van Florent betrokken bij diverse huurzaken. Zo werden retailers (Seafood Bar en HappyJoyJoy) bijgestaan in procedures tegen gebouweigenaren. Ook adviseerde Florent belegger Milten, de eigenaar van het voormalige Prinsengrachtziekenhuis, in een huurrechtelijke procedure. Verder werd CRI bijgestaan bij de verhuur van een complex aan de Amsterdamse Zuidas.

Fort Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Act Legal, Abacus
Partners vastgoedsectie: Pieter Twaalfhoven, Katinka Verdurmen, Jodit de Bruin, Dirk van den Berg, Sascha Stavenuiter en Mirre Vermeer
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 16 (2019: 18)
Fort Advocaten werkt onder meer voor retailers, beleggers, ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en overheden. Zo werd de Exeter Property Group geadviseerd over de herfinanciering van de logistieke portefeuille (transactiewaarde € 70 mln) en de aankoop van logistiek vastgoed in Tilburg en Apeldoorn (distributiecentrum Picnic).
Verder adviseerde het vastgoedteam Vastwas over de aankoop van een woningcomplex in het centrum van Amsterdam (transactiewaarde € 15 mln).
Fort verwacht uitbreiding op het gebied van bouwrecht en een verdere versterking van de positie op het gebied van vastgoedtransacties.

Freshfields Bruckhaus Deringer
Aantal vestigingen: 27, waarvan 1 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Thijs Flokstra (notaris) en Harald Spruit (advocaat)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 17 (2019: 15)
Het Amsterdamse kantoor van Freshfields heeft het afgelopen jaar het aantal vastgoedtransacties zien stijgen. Zo adviseerde het kantoor Americold bij de overname van de koelhuizen van de Agro Merchants Group. Union Investment werd bijgestaan bij de overname van een omvangrijke Europese logistieke portefeuille en de verkoop van twee assets in Eindhoven en Nijmegen. En Brookfield AM en IGC werden geadviseerd bij de verkoop van hun belangen in woningbouwproject Hyde Park in Hoofddorp.
Freshfield verwacht geen uitbreiding van de dienstverlening. Het afgelopen jaar is het Amsterdamse vastgoedteam uitgebreid om cliënten te bedienen bij vastgoedtransacties met name op gebied van logistiek, gezondheidszorg en (studenten)woningen.

Greenberg Traurig
Aantal vestigingen: 41, waarvan 1 in Amsterdam
Hoofd vastgoedsectie: David van Dijk
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 36 (2019: 18)
Greenberg Traurig assisteerde de Franse belegger Perial bij de aankoop van het Stations-postgebouw in het HS-kwartier in Den Haag. Het betrof de grootste transactie van Perial tot dan toe buiten Frankrijk met een waarde van meer dan € 100 mln.
Verder adviseerde de vastgoedsectie EW Invest bij de aankoop van kantoorgebouw HeadQuarter in Den Haag van UBS Asset Management en verleende het bijstand aan de internationale investeerder Heitman bij de verkoop van het residentiele complex Project Twin in Amsterdam Nieuw-West aan Catella Investment Management Benelux.
Greenberg Traurig heeft een expertgroep samengesteld om cliënten te helpen bij het bereiken en beoordelen van ESG-prestaties.

Hemwood
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Gijs Heutink
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 14 (2019: 14)
Hemwood begeleidt commerciële vastgoedtransacties en was betrokken bij diverse transacties van Montea, zoals de verhuur van een nieuw ontwikkeld warehouse (10.600 m²) aan Amazon, de ontwikkeling van logistiek vastgoed in Waddinxveen en de aankoop van een terrein in Echt.
Hemwood is daarnaast gespecialiseerd in juridisch complexe gebiedsontwikkelingen en bijbehorende bestuursrechtelijke procedures en participatietrajecten. Zo was het vastgoedteam Amvest, Era Contour en woningcorporatie Bo-Ex behulpzaam bij de herontwikkeling van een woningcomplex aan de Ivoordreef in Utrecht-Overvecht en werd het Centrum voor Zorg ondersteund bij de transformatie van het voormalige Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
De implementatie van de Omgevingswet is volgens het kantoor een belangrijk onderwerp. Hemwood introduceerde daarvoor een speciale helpdesk.

Hielkema & Co
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Huib Hielkema
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 6 (2019: 6)
Hielkema adviseert beursgenoteerde vastgoedeigenaren, particuliere beleggers, woningcorporaties, vastgoedbeheerders en makelaars over de huurrechtelijke aspecten onder meer bij de aan- en verkoop van kantoor-verzamelgebouwen, winkelcentra en residentieel vastgoed. Specifieke transacties noemt het kantoor niet. Ook ondersteunt het vastgoedteam brancheorganisaties bij de ontwikkeling van model-huurcontracten.
Hielkema verwacht na het aantreden van een nieuw kabinet nieuwe ontwikkelingen in het huurrecht, zoals de introductie van opkoopbescherming. Mogelijk is ook sprake van regulering in de vrije huursector. Extra advieswerk kan zorgen voor een omzetstijging.

Houthoff
Aantal vestigingen: 5, waarvan 2 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: Herman Lohman en Jan Cees Kuiken
Aangesloten bij: Lex Mundi
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 88 (2019: 90)
Houthoff adviseerde Annexum en Portico Investments bij de sale-and-lease-back van 62 winkellocaties van Jumbo Supermarkten. Een complexe transactie; alle stappen vonden op dezelfde dag plaats. Ook adviseerde Houthoff SDK Vastgoed/VolkerWessels over de verkoop van de eerste fase van Brainport Industries Campus in Eindhoven en werd Mediahuis Nederland bijgestaan bij de sale-and-lease-back van de locatie aan de Basisweg in Amsterdam.
Houthoff verwacht voor 2021 blijvende interesse van buitenlandse vastgoedpartijen voor de Nederlandse vastgoedmarkt. Uitbreiding van de vastgoed- en taxpraktijkgroepen sluit daarbij aan. De toenemende complexiteit van steeds grotere projecten vraagt bovendien om intensivering van de samenwerking tussen de verschillende vastgoedspecialisten.

HVG Law
Aantal vestigingen: 5
Hoofd vastgoedsectie: Sander van Leeuwen (advocatuur) en Jan Hein Copijn (notariaat) Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 11 (2019: 14)
HVG Law heeft de verkoper van meerdere zorgvilla’s geadviseerd, begeleidde diverse cliënten bij de financiering en aankoop van residentiële zorgportefeuille en adviseerde over de aankoop van winkelcentrum Kastelenplein in Eindhoven en diverse winkelpanden in Den Haag. Daarbij is nauw samengewerkt met specialisten van EY Tax en EY Real Estate Services.
De vastgoedsectie merkt dat na de corona-uitbraak huurders en verhuurders vaker tegenover elkaar zijn komen te staan. Er wordt veel geprocedeerd. Rechters oordelen vervolgens heel verschillend. HVG Law is voorstander van het trekken van één duidelijke lijn; met minder procedures over bijvoorbeeld huurkortingen tot gevolg.

Kennedy Van der Laan
Aantal vestigingen: 2
Aangesloten bij: TerraLex
Hoofd vastgoedsectie: Nico Jacobs
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019: 12)
Het team Vastgoed & Bouw van Kennedy Van der Laan heeft vastgoedfonds AviaRent Invest begeleid bij de eerste investering in Nederland: de acquisitie van 15 kinderdagverblijven. Vink Bouw kreeg advies over de ontwikkeling van Antoni in Delft, een multifunctioneel project met onder meer een hotel. En het vastgoedteam verleende bijstand aan museum Vincentre in Nuenen over de aankoop van een perceel voor de uitbreiding van het museum.
Het kantoor voorziet dit jaar een extra werkstroom vanwege de komende label-C-verplichting voor kantoren. Verder blijft de hotelsector een belangrijk speerpunt. Het hospitality-team van Kennedy Van der Laan combineert werkervaring in de hotelsector met multidisciplinaire juridische kennis.

KienhuisHoving Advocaten & Notarissen
Aantal vestigingen: 3
Aangesloten bij: Diro
Hoofd vastgoedsectie: Robert de Vries (advocatuur) en Pieter Schut (notariaat)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 17 (2019: 13)
KienhuisHoving werkt voor overheden, grotere bouwbedrijven, projectontwikkelaars en eigenaren/ontwikkelaars van windparken. Afgelopen jaar was het kantoor betrokken bij de realisatie van diverse windparken en een aantal grote woningbouwprojecten in de omgeving van Amsterdam en Utrecht en in Twente.
Het kantoor onderneemt in 2021 nieuwe activiteiten; zo biedt het specialistische cursussen voor vastgoedprofessionals aan. De sector staat, aldus KienhuisHoving, voor een uitdaging vanwege de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en nieuwe wet- en regelgeving als gevolg van de aankomende Omgevingswet. Vanwege de krappe arbeidsmarkt is het echter nog niet zo makkelijk nieuwe, goedgekwalificeerde mensen aan te trekken.

Labré Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Warwick Legal Network
Hoofd vastgoedsectie: Tim Boer en Ramon Ridder
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 7 (2019: 7)
Labré noemt zich een echte stadspraktijk. Het kantoor begeleidde een particuliere belegger bij de verkoop van een Amsterdamse woningportefeuille (waarde € 35 mln). Ook adviseert het veel over zogeheten midcap-deals, zoals de verkoop van een bedrijfsverzamelgebouw in Etten-Leur (waarde € 3 mln) aan een vastgoedfonds. Verder doet Labré zaken op het snijvlak van ondernemingsrecht en vastgoed, zoals de verkoop van een ontwikkelingslocatie via een aandelendeal.
Voor 2021 is de oprichting voorzien van een Taskforce Horeca, waarbij de afdelingen bestuursrecht en huurrecht nauw zullen samenwerken om cliënten die actief zijn in de aan- en verkoop van horeca-vastgoed nog beter te kunnen bedienen.

Lexence
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Meritas
Hoofd vastgoedsectie: Bob Bekker
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 36 (2019: 35)
De vastgoedsectie van Lexence adviseerde DWS bij de aankoop en financiering van een grote woningportefeuille van meer dan 350 woningen met een tansactiewaarde van meer dan € 100 mln.
Lexence werkt voornamelijk voor nationale en internationale vastgoedbeleggers. Het betreft met name institutionele beleggers, beursgenoteerde vastgoedbeleggers, grote particuliere vastgoedbeleggers en family offices. Daarnaast werkt het vastgoedteam voor grote bouwbedrijven en ontwikkelaars. Daarin wordt in 2021 geen verandering verwacht. Evenmin is sprake van nieuwe activiteiten.

Loyens & Loeff
Aantal vestigingen: 11
Hoofd vastgoedsectie: Lonne Rooseboom
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 75 (2019: 71)
Het vastgoedteam van Loyens & Loeff heeft PostNL geadviseerd bij de verkoop van vijf distributiecentra in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch. Het kantoor verleende HighBrook bijstand bij 26 vastgoedtransacties. Loyens & Loeff adviseerde niet alleen over de aan- en verkoop, maar adviseerde ook over de (her)financiering en de fiscale aspecten van de beleggingen. Patrizia werd geadviseerd over de aankoop van het distributiecentrum van Puma in Tilburg en de bouw van het Foodpark in Veghel.
Loyens & Loeff verwacht voor 2021 geen nieuwe dienstverlenende activiteiten. Over de invloed van de corona-uitbraak op de uuromzet doet het kantoor geen uitspraken.

NautaDutilh
Aantal vestigingen: 6
Hoofd vastgoedsectie: Kees Koetsier
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 28 (2019: 90)
NautaDutilh adviseert zowel overheden, provincies en gemeenten, als private partijen (banken, beleggers, vastgoedfondsen, ontwikkelaars en aannemers). Het kantoor verschaft geen inzicht in projecten of transacties waar het in 2020/2021 bij betrokken was of de verdeling van de vastgoedactiviteiten over de verschillende deelgebieden.
Voor 2021 is geen nieuwe dienstverlening voorzien. Wel wordt groei van de uuromzet verwacht, ook omdat moet worden geanticipeerd op veranderingen in wet- en regelgeving en andere ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, energietransitie en overige ESG-criteria.

NewGround Law
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Anne-Marie Klijn, Cynthia de Witt Wijnen, Charles van Rijckevorsel, André Gaastra en Erwin Noordover
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 20 (2019: 14)
NewGround Law adviseerde Deka Immobiliën over de aankoop van Terrace Tower op de Amsterdamse Zuidas, een van de grootste kantoortransacties van 2020. Deka werd ook bijgestaan in de procedure tegen de huurder van het W Hotel in Amsterdam over huurkorting na de corona-uitbraak. En Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas werd geadviseerd over publiekrechtelijke vraagstukken bij de ontwikkeling van het nieuwe Feyenoord-stadion.
In 2021 is met de komst van Erwin Noordover de dienstverlening uitgebreid met expertise op gebied van clean tech en (hernieuwbare) energie. Verder wil het kantoor graag uitbreiden met extra expertise op het gebied van vastgoedfinanciering en fiscaliteit.

NexaVelo Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Rien Braakman
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 6 (2019: 5)
NexaVelo Advocaten was betrokken bij meerdere complexe ontruimingen van bedrijfsmatig vastgoed en de aan- en verkoop van een ontwikkelpositie. Ook adviseerde het kantoor twee ontwikkelaars over hun samenwerkingsconstructie en werd de aankoop van aandelen in vastgoedvennootschappen begeleid. Verder verleende NexaVelo bijstand bij de verkoop van een kantoorvilla in opdracht van een belegger aan een particuliere investeerder.
Om familiebedrijven, aannemers, ontwikkelaars en beleggers goed te kunnen bijstaan, vindt NexaVelo het belangrijk de dienstverlening op gebied van bestuursrecht te versterken. In 2021 zocht het kantoor daarom samenwerking met een specialist op dat terrein. Ook verwacht het vaker te adviseren over duurzame vastgoedontwikkeling.

Osborne Clarke
Aantal vestigingen: 25
Hoofd vastgoedsectie: Bas Beenen
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 15 (2019: 13)
Het vastgoedteam van Osborne Clarke adviseert bij grote herontwikkelingsprojecten over zowel de publiekrechtelijke als de civielrechtelijke en de commerciële aspecten. Daarnaast is het adviseren bij aan- en verkoop van vastgoed een belangrijk onderdeel van de praktijk.
Zo was het kantoor betrokken bij gebiedsontwikkeling Spot (Amvest) in Amsterdam Zuidoost, de acquisitie en herontwikkeling van het Fashion House, Modrome en Berghausplaza (Boelens de Gruyter) in Amsterdam Nieuw-West en de herontwikkeling en verkoop van Stationsplein 1–17 in Amersfoort (Angelo Gordon/APF).
Osborne Clarke verwacht in 2021 vanwege de trend om steeds duurzamere oplossingen toe te passen nauwere betrokkenheid bij verduurzamingsprojecten en de juridische structurering van energiesystemen voor nieuwbouwprojecten.

Pact Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Lex Taytelbaum, Daniel van den Berg en Maarten Klaasen
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 7 (2019: 6)
Pact was betrokken bij de integrale aanpak van de ontwikkeling, aan- en verkoop en bouw van One Milky Way in Den Haag voor Vorm Ontwikkeling. Ook adviseerde Pact over de verkoop van hotelvastgoed (Fletcher-hotel Nautisch Kwartier) en de aankoop van diverse vastgoedobjecten.
Pact verwacht voor 2021 meer juridische kwesties in de nasleep van de coronapandemie in verband met terugkeer naar kantoor. Ook wordt groei van de ontwikkeling- en transactieportefeuille voorzien. De uuromzet blijft naar verwachting gelijk. Van nieuwe dienstverlening is geen sprake.

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Alain de Jonge (advocatuur) en René Spit (notariaat)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 57 (2019: 57)
Pels Rijcken behandelt zowel zaken voor grote marktpartijen als overheidsorganisaties. Zo werd de Staat bijgestaan bij de aankoop van het Paleis van Justitie in Den Haag en de verkoop van de voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht. Ook adviseerde Pels Rijcken over de verkoop van de veilinglocatie in Bleiswijk, de ontwikkeling en verkoop van project Westerwal in Groningen en de herfinanciering van de vastgoedportefeuille van stichting Florence.
Voor 2021 voorziet Pels Rijcken geen nieuwe dienstverlening. Wel verwacht het kantoor vaker advies uit te brengen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van drijvende zonneparken en andere duurzaamheidsinitiatieven.

Pharos Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Matthijs Niermeijer, Klaas Luijten en Arjen de Bruijn
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 8 (2019: 9)
Pharos Advocaten procedeerde met succes in zaken rondom de renovatie en uitbreiding van hotel De Rode Leeuw aan het Damrak in Amsterdam, adviseerde over de verkoop van het hoofdkantoor van een buitensportspecialist aan een Amerikaanse partij en procedeerde over de Duitse vastgoedbank HKB; een zaak op gebied van vastgoed- en ondernemingsrecht.
Pharos bedient de hele vastgoedmarkt, waaronder internationaal opererende vastgoedondernemingen, beleggers, investeerders, banken, huurders, retailers en overheden. Het kantoor verwacht de komende jaren een toenemende vraag naar gespecialiseerd juridisch vastgoedadvies, ook vanwege de toenemende juridische complexiteit bij projectontwikkeling en de duurzaamheidsslag die de kantorenmarkt nog moet ondergaan.

Ploum
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Anton van den Heuvel
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 25 (2019: 23)
Ploum adviseerde Rijnberg Transportservice over de bouw en verhuur van magazijnen aan een verpakkingsconcern in Terneuzen. Renewable Energy Factory en een fonds van Triodos werden geadviseerd over de financiering van de ontwikkeling van drie windparken. NoordzeeWind kreeg advies over het management en het onderhoud van Offshore Windpark Egmond aan Zee.
Ploum verwacht dat de energietransitie de komende jaren veel aandacht zal vragen. Cliënten willen nieuwe wegen inslaan. Denk aan ‘energy as a service’ of nieuwe businessmodellen voor laadpalen. Van het kantoor wordt veel creativiteit gevraagd om dat conceptueel en contractueel in goede banden te leiden.

RechtStaete
Aantal vestigingen: 1
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 10 (2019:10)
Om voor beleggers de omzetbelasting te beperken adviseerde RechtStaete over de overname van de structuur bij de aan- en verkoop van nieuwbouwwoningen. Verder was RechtStaete betrokken bij het scheiden van koop- en aannemingstrajecten bij de vervanging van vastgoed in Kijkduin en adviseerde het over de splitsing van vennootschappen bij ontwikkelingstrajecten en de afstemming van de fiscale faciliteiten met de Belastingdienst.
RechtStaete acteert als nichekantoor op het gebied van vastgoedrecht in de bovenste regionen van de vastgoedfiscaliteit. Doel voor 2021 is om die positie met een team van jonge specialisten te verstevigen. De focus ligt daarbij op een verdere verdieping van de specialisatie.

Rutgers & Posch
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Globalaw, PECS
Hoofd vastgoedsectie: Vasco Hoving
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 10 (2019:10)
Het vastgoedteam adviseerde Mark over de aankoop en financiering van residentiele portfolio’s (Castellum en Domus) in Den Haag. De partners in de Marcol Group kregen juridische bijstand bij de financiering van logistiek vastgoed verspreid over Nederland. Ook was het kantoor betrokken bij het verstrekken van financiering door KBC aan CLdN voor havengebonden logistieke objecten in Nederland en België.
Rutgers & Posch wil zich na het vertrek van Hendrik Jan Schimmel en zijn deel van het vastgoedteam meer focussen op de financiering van vastgoed en vastgoedtransacties voor ontwikkelaars, beleggers, fondsbeheerders en publieke organisaties door een geselecteerde groep van nationale en internationale banken.

Schaap & Partners
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Hanneke Kolsters, Jan Wind en Willem Stolk (advocaten) en Cor Kooi en Helen Kolster (notarissen)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019: 12)
De praktijkgroep Vastrecht van Schaap was het afgelopen jaar betrokken bij de ontwikkeling door AM en Amvest van woontoren De Zalmhaven in Rotterdam en adviseerde over de aankoop door MWPO van het voormalige pand van Vroom & Dreesmann aan de Grote Markt/Broerstraat in Nijmegen en de verkoop door Accresco Vastgoed van een monumentaal woningcomplex aan de Calandstraat in Rotterdam. Ook was Schaap betrokken bij diverse omvangrijke (her)financieringen.

Simmons & Simmons
Aantal vestigingen: 21
Hoofd vastgoedsectie: Rob Hendriks en Luc Cohen
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 28 (2019: 22)
Simmons & Simmons was betrokken bij de acquisitie van twee logistieke parken (ABC Westland en Fresh Park Venlo) door de internationale ontwikkelaar en investeerder Hines. Ook adviseerden de vastgoedjuristen Hines bij de aankoop van het distributiecentrum van Hema en werd de Franse belegger Aream bijgestaan bij de overname van CenterParcs De Eemhof.
De belangrijkste uitdaging voor 2021 ligt volgens het kantoor op het gebied van toenemende regelgeving aangaande duurzaamheid. Ook wordt voor steeds meer bedrijven ESG een centraal thema. Verder verwacht Simmons dit jaar de dienstverlening aan investeerders op gebied van beleggingsafspraken, liquiditeit, (fonds)governance en fondsmarketing uit te breiden.

Six Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Fabian Horsting
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 10 (2019: 11)
Six is een nichekantoor en staat grote marktpartijen bij in complexe, langlopende, grootschalige binnenstedelijke projecten. Marktkwartier Amsterdam (Ballast Nedam/VolkerWessels) wordt ondersteund bij de herontwikkeling en transformatie van Food Court Amsterdam. Ode is geadviseerd over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com. Ook is het kantoor betrokken bij procedures rond de ontwikkeling van de Galaxy Tower in Utrecht.
Six wil in 2021 de dienstverlening verder intensiveren en nog beter afstemmen op de wensen van de cliënten, met een bijzondere focus op de klimaattransitie. Voor de vastgoedwereld wacht op dit terrein een grote opdracht. Het versterken van het team vormt vanwege de krappe arbeidsmarkt een uitdaging.

Stibbe
Aantal vestigingen: 5, waarvan 1 in Nederland
Hoofd vastgoedsectie: David Orobio de Castro en Maarten de Bruin
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 35 (2019: 35)
Stibbe richt zich op complexe transacties en biedt door intensieve samenwerking tussen advocaten, notarissen en fiscalisten integrale oplossingen voor alle mogelijke vastgoedvraagstukken. Great Grey Investments Datacenter en Escher Cloud werden geadviseerd over Project Westpoort, het grootste datacenter in Nederland, bij de overname van een pand en het zekerstellen van de financiering. Dalpha Real Estate werd bijgestaan bij de afsplitsing van de vastgoedportefeuille van de familie Blokker. Ook adviseerde Stibbe FedEX/TNT, Segro en Aedifica bij al hun acquisities, huur- en ontwikkelingsprojecten in Nederland.
Stibbe verwacht voor 2021 geen nieuwe dienstverlenende activiteiten. Evenmin wordt groei van de uuromzet verwacht.

Stijl Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Taco Hovius en Truke den Uyl-Slagter
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019: 12)
Stijl Advocaten adviseert de gemeente Eindhoven onder meer over de bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke aspecten bij de ontwikkeling van de Brainport Industrie Campus. Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling wordt bijgestaan bij diverse complexe woningbouwprojecten in de Metropoolregio Amsterdam. En Stijl adviseerde Amvest over de contractvorming bij nieuwe ontwikkelingen in Delft (Kabeldistrict) en Huizen (Trappenberg).
Stijl blijft in 2021 onverminderd een gespecialiseerd kantoor voor professionele vastgoedpartijen en overheden, met een sterke focus op duurzaamheid. De groeiende regeldruk, de grotere vraag naar duurzaam vastgoed en de nadere eisen van overheden maakt, aldus Stijl, duurzaam ontwikkelen tot een uitdaging.

Straatman Koster Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Wilfried Koster
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 25 (2019: 24)
Straatman Koster is al tien jaar betrokken bij de ontwikkeling van Schiphol Trade Park. Exploitatiemaatschappij GEM A4 zone West werd bijgestaan bij gronduitgifte aan onder meer Somerset, Delta en Minerva. Ook was Straatman betrokken bij de transformatie van het verouderde bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen en de verdere ontwikkeling van Stationstuinen Barendracht tot een gemend woon- en werkgebied.
Voor 2021 voorziet Straatman verdere groei van de werkzaamheden op de gebieden transacties, logistiek, project- en gebiedsontwikkeling, huurrecht, publiek–private-samenwerking en het omgevingsrecht. Gezien de grote woningnood zal het aantal woningbouwprojecten waar het kantoor bij betrokken is waarschijnlijk verder toenemen.

Streefkerk Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Insuralex GILG
Hoofd vastgoedsectie: Ruud Köhne en Ivan Köhne
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 3 (2019: 2)
Vastgoedrecht is een van de specialisaties van Streefkerk Advocaten. Het kantoor adviseert en begeleidt kleine tot middelgrote vastgoedbedrijven en vastgoedbeleggers bij de aan- en verkoop van vastgoed, verhuur en bij tal van andere juridische aspecten in de vastgoedpraktijk, maar doet geen opgave van concrete voorbeelden. Ook adviseert Streefkerk bouwbedrijven bij vragen rond aanneming van werk.

TaylorWessing
Aantal vestigingen: 2
Hoofd vastgoedsectie: Huub Stroom
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 11 (2019: 10)
Taylor Wessing was betrokken bij de verkoop en overdracht van het iconische VB-gebouw in Eindhoven, het voormalige hoofdkantoor van Philips, aan een lokale vastgoedbelegger. Het adviseerde Bakkers Hommen bij de aankoop van de Stena-portefeuille met beleggingsobjecten in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Ook verleende het tijdens het gehele verkoopproces bijstand aan Van den Heerik bij de overdracht van de DIY-portefeuille (doe-het-zelf-zaken) aan Hines.
Taylor Wessing verwacht in 2021 geen nieuwe activiteiten, maar door de komst van vier nieuwe advocaten op het kantoor in Amsterdam mag een ruime omzetstijging en groei van het aantal zaken worden verwacht.

TeekensKarstens Advocaten Notarissen
Aantal vestigingen: 3
Aangesloten bij: GGI, LNI, LEI
Hoofd vastgoedsectie: Edward van Lent (advocatuur) en Wilbert Moorden (notariaat)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 14 (2019: 11)
TeekensKarstens begeleidde de aan- en verkoop van gronden voor de bouw van een datacenter, was betrokken bij de verwerving van bouwgrond voor een groot woningbouwproject in de gemeente Kaag en Braassem en adviseerde over diverse nieuwbouwprojecten in Leiden, Rotterdam, Duin- en Bollenstreek en Alphen aan den Rijn.
TeekensKarstens verwacht in 2021 een uitbreiding van de praktijk op gebied van onteigeningen en aanbestedingen. Ook zal veel aandacht uitgaan naar kennisoverdracht vanwege de implementatie van de Omgevingswet en de introductie van wet- en regelgeving vanwege de energietransitie.

Tomlow Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019: 12)
Tomlow Advocaten is een nichekantoor met alleen vastgoedspecialisten. Zij adviseerden diverse woningbouwcorporaties over grootschalige renovaties, zoals de aanpak van de L-flat Zeist door Woongoed Zeist en over duurzaamheidsmaatregelen. Ook waren ze betrokken bij de renovatie van een ziekenhuis. Tijdens de pandemie werden huurders en verhuurders bijgestaan bij de (tijdelijke) aanpassing van huurovereenkomsten.
Met de komst van extra advocaten verwacht het kantoor in 2021 uitbreiding van de commerciële vastgoedpraktijk en een stijgende uuromzet. De groei heeft betrekking op bouwrechtzaken, bestuursrechtelijke aangelegenheden, VvE-recht en advies rond de huur van bedrijfsruimte en woningen.

Van der Feltz Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Marc Houweling en Willem van der Werf
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 22 (2019: 21)
Van der Feltz heeft Crescendo Real Estate begeleid bij de aankoop van een fabriek van auto-onderdelen via een sale-and-lease-back-constructie en het huurcontract voor de duur van 20 jaar. Ook werd advies uitgebracht over de herfinanciering van het object. Verder adviseerde het vastgoedteam Dunea Warmte Koude over de ontwikkeling van een duurzame woonwijk (5600 woningen). Tevens was het kantoor betrokken bij de aankoop van een datacenter in Amsterdam (transactiewaarde € 11,5 mln).
Voor 2021 verwacht Van der Feltz verdere groei van geïntegreerde juridische dienstverlening. Dat speelt met name op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling, waarbij duurzame energieopwekking aan de orde is.

Van Doorne
Aantal vestigingen: 2, waarvan 1 in Nederland
Aangesloten bij: World Services Group
Hoofd vastgoedsectie: Annerie Ploumen (notaris) en Ariën van Heesen (notaris)
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 49 (2019: 47)
Van Doorne adviseerde Hyde Park Holding over de ontwikkeling van de gelijknamige nieuwbouwwijk in Hoofddorp, inclusief de zoektocht naar een nieuwe joint venture partner, de (her)structurering van het project en de verkoop van delen daarvan. BentalGreenOak werd bijgestaan bij de financiering van Crossover aan de Amsterdam Zuidas. Verder begeleidde de vastgoedafdeling TPG Real Estate bij de aankoop van een aantal kantoren en laboratoria op het Science Park in Leiden.
Van Doorne ziet in een markt die zich herstelt van de coronacrisis complexere vraagstukken ontstaan. Om de cliënten daarin goed te begeleiden komt de nadruk nog meer te liggen op hoogwaardige dienstverlening door geïntegreerde teams van specialisten.

Vangoud Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Claes van Deutekom
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 13 (2019: 13)
Vangoud Advocaten adviseerde de ontwikkelaar over de ruimtelijke ordeningsprocedure bij de herontwikkeling van de zogeheten Lakstokerij van Sigma in het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost. De gemeente Lochem kreeg bijstand in een procedure om de bouw van woningen op Kop van Oost mogelijk te maken en een ontwikkelende bouwer werd geadviseerd over de vergunningprocedure op een locatie in Den Haag-Moerwijk.
De grote uitdaging ligt voor Vangoud in het aantrekken van bij het kantoor passende gespecialiseerde advocaten. De arbeidsmarkt is krap. Groei van het personeelsbestand is nodig om uitbreiding van het klantenbestand te kunnen faciliteren.

VBC Notarissen
Aantal vestigingen: 2
Hoofd vastgoedsectie: Jeroen Veenhof
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 10 (2019: 8)
VBC trad op als regisseur en procesmanager bij de acquisitie van winkelcentrum Koningshoek in Maassluis. Edmond de Rothschild EIM werd geadviseerd bij aankoop van diverse bedrijfslocaties. Het vastgoedteam verzorgde daarbij het gehele traject, van due diligence tot de onderhandelingen over de verkoopvoorwaarden. ASR kreeg advies over de verkoop van een woningportefeuille in een team met Van Dijk en Ten Cate.
VBC verwacht dat verschillende factoren 2021 tot een bijzonder jaar zullen maken. Nieuwe regels, nadelige fiscale wetgeving en materiaaltekorten zijn van grote invloed op de inrichting van de processen. Het kantoor breidt zijn dienstverlening uit met het structureren van vastgoedfondsen.

VBTM Advocaten
Aantal vestigingen: 3
Hoofd vastgoedsectie: Hans van Doesburg en Pieter Kok
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 22 (2019: 19)
VBTM adviseert woningcorporaties bij zaken, zoals overlast en druggerelateerde woonfraude en huurrechtzaken bij de herstructurering van wijken; zo was het kantoor betrokken bij de vernieuwing van de Tweebosbuurt in Rotterdam. Verder adviseerde VBTM bij gecompliceerde bouwcontracten en de aan- en verkoop van grote woningportefeuilles. Ook werd bijstand verleend aan brancheorganisatie Aedes bij de evaluatie van de Woningwet.
De focus, dienstverlening aan de corporatiesector, en de uuromzet blijven in 2021 naar verwachting ongewijzigd. Het blijft volgens VBTM uitdagend om bij het enorme tekort aan woonruimte bouwprojecten te realiseren, terwijl complexe regelgeving niet meewerkt om de nood te leningen.

Weebers Vastgoed Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Onno Tacoma, Angélique Claassen, Caroline Weebers en Bart Poot Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019:13)
Weebers verleent al vanaf 2012 juridisch en strategisch advies aan de gemeente Diemen over de ontwikkeling van Holland Park Zuid in Diemen. Ook is het kantoor al lange tijd betrokken bij de contractvorming voor Consortium Spoorzone Breda voor de Klavers–Jansen-locatie in Breda. Focus Real Estate kreeg advies bij de verkoop van Axalta Building in Tiel en WP Real Invest werd bijgestaan bij de aankoop van de Elshofpassage in Duiven.
De uitdaging voor 2021 hangt voor Weebers samen met de komst van de Omgevingswet. Verder verwacht het boutique-kantoor uit te breiden op de gebieden energie en duurzaamheid en transacties.

Wieringa Advocaten
Aantal vestigingen: 1
Aangesloten bij: Unilaw Eurolegal, The Law Firm Network, Netlaw
Hoofd vastgoedsectie: Janneke Sinnige
Aantal vastgoedjuristen eind 2020: 12 (2019: 14)
Wieringa Advocaten adviseerde Minerva Development bij aankoop, verhuur en realisatie van het distributiecentrum van Scotch & Soda nabij Schiphol. Het kantoor was voor de gemeente Ouder-Amstel betrokken bij contractvorming voor de Nieuwe Kern aan de A2 (4500 woningen) en adviseerde een hotelketen over de verkoop van diverse locaties.
Bij Wieringa ligt de focus op vastgoedtransacties, projectontwikkeling en omgevingsrecht. Voor 2021 is geen nieuwe dienstverlening voorzien. Wieringa verwacht dat de branche komend jaar wordt geconfronteerd met de gevolgen van de pandemie. Zo zal vaker sprake zijn van transformatie van winkelvastgoed. Ook voorziet het kantoor toenemende krapte op de arbeidsmarkt van vastgoedadvocaten.

img
Redacteur
Profiel