PropertyEU Top-100 Dealmakers: Swiss Life neemt stokje over van Blackstone

De lijst met grootste spelers in Europees onroerend goed, gemeten naar dealvolume in 2020, onthult grote stijgers en dalers in het coronajaar.

Door de PropertyEU-redactie
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

In de PropertyEU Top-100 Dealmakers (zie de bijlage) staat deze keer Swiss Life Asset Management op nummer 1, met € 8 mrd aan acquisities en verkopen. Op de tweede plaats staat het Amerikaanse Hines met € 7,5 mrd, gevolgd door Blackstone op de derde plaats met € 7,4 mrd. Dit is de eerste keer sinds jaren dat Blackstone niet aan de leiding staat.
Gordon Darroch, die namens PropertyEU de ranglijst opstelde, zei dat 2020 voor veel vastgoedbeleggers duidelijk een rustiger jaar was in vergelijking met 2019. ‘Van de 53 bedrijven waarvoor we cijfers direct kunnen vergelijken, bedraagt de mediane verandering in transactievolume –21,72%. Slechts 15 bedrijven deden meer zaken in 2020 dan in 2019. Het was een veel rustiger jaar, wat je ook ziet in de veel lagere lat voor de 100e plaats: € 742 mln vergeleken met € 1,37 mrd. Ter illustratie: vorig jaar stond KanAm Group op de 81ste plaats met € 1,65 mrd aan transacties. Dit jaar staat het 83e, maar het transactievolume is geslonken tot € 979 mln, een daling van 40%.’

Stijgers en dalers
Swiss Life is gestegen van de 4e naar de 1e positie; Hines schoof op van de 11e naar de 2e plek. Ook Aroundtown is flink gestegen: van plek 23 naar plek 4, en Ares zelfs van de 46e plaats naar de 5e plek. Er waren verschillende andere belangrijke verschuivingen. Adler Real Estate komt op de 7e plaats, mede door de fusie met Ado Properties. Goldman Sachs is ook een grote stijger (van de 27e naar de 8e plaats). CBRE Global Investors steeg van de 49e naar de 10e positie, en Greystar eindigde op de 11e plek, een gigantische sprong vanaf de 94e plek die het vorig jaar bezette. Deka steeg naar de 13e plaats nadat het een jaar geleden op de 35e was beland, SBB uit Zweden klom van de 85e naar de 14e plek en Union Investment steeg van de 24e naar de 15e positie.
Onder de grote dalers waren Patrizia, dat daalde van 2 naar 12, en LaSalle, dat zakte van de 6e naar de 17e plaats.
De daling van het handelsvolume is duidelijk te zien in de totale som van de deals van de Top-100. Dat was in 2020 in totaal € 237 mrd, een daling van 21% ten opzichte van de € 300 mrd die in 2019 werd geregistreerd. Dit betekent dat het gemiddelde jaarlijkse dealvolume vorig jaar € 2,3 mrd bedroeg, vergeleken met € 3 mrd in 2019. De vijf grootste kopers bleken Ado/Adler Real Estate, Ares, AXA, Allianz en Aroundtown te zijn – toevallig allemaal bedrijven die met de letter A beginnen.

Amerikaanse bedrijven
De beleggers in de ranglijst zijn uitgesplitst naar land van vestiging. Bedrijven met het hoofdkantoor in de VS bleken ook in 2020 het meest verhandeld te hebben (€ 61,2 mrd), gevolgd door Duitse (€ 47 mrd) en Franse (€ 33 mrd) bedrijven en Britse spelers (€ 27 mrd). Vorig jaar stonden Koreaanse investeerders op de 7e plek bij de landelijke scores, maar deze keer stonden ze slechts 13e. Dat is waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals reisbeperkingen, uitstel van verkoopplannen en de kans op aantrekkelijker rendementen in de VS.
Bij een splitsing tussen beursgenoteerde of niet-beursgenoteerde bedrijven bleken niet-beursgenoteerde ondernemingen goed te zijn voor 81% van de markt.
Lars Huber, hoofd Europa bij Hines – een niet-beursgenoteerd bedrijf dat naar de 2e plaats klom – zei dat zijn bedrijf ervan geprofiteerd heeft dat het beschikt over lokale teams. ‘Dat was waarschijnlijk een van de grootste onderscheidende factoren in de branche van het afgelopen jaar: bedrijven met lokale vestigingen hadden minder last van de coronabeperkingen.’

Verantwoording
De PropertyEU Top-100 Investors Deals & Dealmakers rangschikt bedrijven op basis van de waarde van het onroerend goed dat ze in het kalenderjaar 2020 hebben gekocht en verkocht. De rangschikking is gebaseerd op een enquête die in april 2021 naar honderden bedrijven is gestuurd. Als bedrijven de enquête niet of onvolledig hebben ingevuld, gebruikte PropertyEU een combinatie van transacties uit de PropertyEU-nieuwsbrieven, research en gegevens geleverd door Real Capital Analytics (RCA). Daarna is geprobeerd de cijfers bij bedrijven te controleren. Bij transacties en overnames van vastgoedbedrijven geldt het notarieel transport als tijdstip in welk jaar de transactie meetelt.