Participatiegids kan tijd en geld besparen bij nieuwbouw

Door als ontwikkelaar een participatietraject op te zetten kan er sneller draagvlak worden gecreërd voor projecten die verzanden in inspraakprocedures in en lokal regelgeving. Nadi Morsink ontwierp een particapatieguide voor Koopmans Bouwgroep en dingt mee naar de jaarlijkse scriptieprijs van Capital Value.  

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 22 april 2022

Morsink is één van de vier deelnemers aan de scriptieprijs. Voor haar studie Vastgoed & Makelaardij aan de Saxion University of Applied Sciences in Enschede schreef Morsink een scriptie over het creëren van draagvlak voor nieuwe vastgoedontwikkelingen door middel van participatie. 

Volgens Morsink kampen Veel projectontwikkelaars in Nederland met het probleem dat zij weinig inzicht hebben in wat participatie inhoudt en hoe dit op de juist manier ingezet kan worden om zo betere plannen en soepelere procedures te krijgen. In opdracht van Koopmans Bouwgroep is onderzoek gedaan naar hoe het beste een participatietraject opgestart kan worden.

Lees ook: Vooral appartementen in expatsteden gevoelig voor leegstand bij pandemie

Ze wijst ook op de nieuwe Omgevingswet, waarvan de invoering onlangs werd uitgesteld tot 1 januari 2023. De nieuwe Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Het betrekken van stakeholders door middel van participatie wordt in de nieuwe wet verplicht.

10-delig stappenplan

Om projectontwikkelaars te helpen om meer inzicht te krijgen in het opstarten van een participatietraject heeft Morsink een "participatieguide" opgesteld. In deze
handleiding wordt kort ingeleid wat participatie is en wanneer participatie plaatsvindt en vervolgens worden de belangrijkste voordelen van participatie genoemd. Het grootste deel
van de participatieguide betreft een 10-delig stappenplan die ontwikkelaars kunnen volgen wanneer zij een participatietraject willen opstarten.

Ze adviseert Koopmans om echt met de participatieguide aan de slag te gaan. Verder wordt geadviseerd om een van de projectontwikkelaars aan te wijzen als interne ‘participatie expert’. Dit is iemand die binnen de organisatie het aanspreekpunt is wanneer werknemers vragen hebben over hoe participatietrajecten in elkaar zitten of over hoe de participatieguide werkt.  Morsink: 'Wanneer hier goed op ingespeeld wordt kan hier veel tijd worden gewonnen tijdens de ruimtelijke ordening procedures, en het winnen van tijd bespaart uiteindelijk ook kosten.'

Aan de scriptieprijs van Capital Value nemen vier (oud-)studenten deel. De prijs wordt op  5 april uitgereikt. De winnaar wint twee tickets naar New York City.