Paradiso koopt laatste stukje nooit-ontwikkelde bouwgrond van Amsterdam Centrum

Het Amsterdamse podium Paradiso heeft het laatste stukje nooit-ontwikkelde bouwgrond in het centrum van Amsterdam gekocht.

De grond bevindt zich tussen de Weteringschans en de Singelgracht, pal naast Paradiso en is aangekocht van Amsterdamse vastgoedondernemer Klaas Hummel. 

Het stuk bouwgrond is 698 m² en is vergelijkbaar met het grondoppervlak van Paradiso zelf. Paradiso wil het terrein benutten om overlast voor de buurt te verminderen door op eigen terrein een ondergronds toegangsgebied te organiseren. Daarnaast is het de bedoeling dat de grond in gebruik wordt genomen voor eigen kantoorruimte, faciliteiten voor artiesten en voor educatieve activiteiten.

Paradiso presenteert haar programma al ruim 54 jaar in een 140 jaar oud gebouw aan de Weteringsschans in Amsterdam. Het gebouw schiet al geruime tijd te kort als het gaat om geluidsdichtheid, duurzaamheid en ruimte voor publieksstromen. Daarom werkte het podium aan het Leidseplein achter de schermen al lange tijd aan grootschalige renovatie- en nieuwbouwplannen. Het aankopen van het braakliggende terrein naast Paradiso is hier een essentieel onderdeel van.

Directeur Geert van Itallie licht de plannen achter deze historische aankoop toe: “Op de grond hopen we een nieuwe ingang, kantoren en expositieruimtes te creëren. Het is allemaal onderdeel van het toekomstbestendige plan 100 jaar Paradiso. Daarin staat hoe het podium energieneutraal en geluidsdicht wordt, zonder het karakter en de allure van het monumentale gebouw te verliezen.” De grond is gekocht van de Amsterdamse vastgoedondernemer Klaas Hummel en wordt gefinancierd door Rabobank. Van Itallie: “Het is een unieke mogelijkheid voor ons. Je buurman komt maar één keer te koop en we zijn daarom heel blij met de welwillende opstelling van Hummel om naar onze plannen te kijken en de transactie van dit begeerde stukje grond mede mogelijk te maken.”

Door verschillende omstandigheden was het jarenlang niet mogelijk het terrein te ontwikkelen. “Recent veranderde dit en verkregen we toestemming voor de bouw van woningen en kantoren. Maar het is natuurlijk nog mooier als de grond een culturele bestemming krijgt, zodat heel Amsterdam het kan bezoeken. Ik draag Paradiso een warm hart toe en buig daarom ook graag mee om dit mogelijk te maken” aldus de Amsterdamse vastgoedondernemer Klaas Hummel.

De grond is al sinds de bouw van het verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente in 1880, wat tegenwoordig Paradiso is, braakliggend. In de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft het dienst gedaan als plantsoen voor de buurt en sindsdien is er een veelheid aan plannen voor ontwikkeld: van kinderopvang tot fietsenstalling en meest recent appartementen en kantoren. De afgelopen jaren is het terrein kort gebruikt voor buitenlessen van het tegenovergelegen Barlaeus Gymnasium en sinds 2019 staat het kunstwerk ‘Nail house’ van de Amsterdamse kunstenaar Leonard van Munster op het terrein. Uitgerekend dit werk, een oproep voor meer aandacht voor kunst en cultuur in de stad, gaat uiteindelijk plaatsmaken voor de uitbouw van pop- en cultuurcentrum Paradiso.