Ontwikkelplan voor leefkwaliteit in Eindhoven

PosadMaxwan, Goudappel Coffeng, Tauw en APPM gaan aan de slag met Ontwikkelplan Centrum Eindhoven om de snelle groei in goede banen te leiden.

Eindhoven groeit hard, qua inwonertal en aantal woningen, maar ook qua ambities. Daarom maken de stedenbouwkundigen van PosadMaxwan, mobiliteitsadviseurs van Goudappel Coffeng, ingenieurs van Tauw en procesmanagers van APPM samen een ontwikkelplan voor het centrum van Eindhoven, in opdracht van de gemeente. Dit plan maakt het mogelijk om de groei van het centrum in goede banen te leiden en tegelijkertijd de gezondheid, bereikbaarheid en leefkwaliteit te vergroten.

Integratie van plannen
De verwachting is dat tussen 2020 en 2050 Eindhoven er een kwart stad bij krijgt aan woningen en inwoners. Hierdoor staat Eindhoven voor een aantal belangrijke uitdagingen. Voor het Ontwikkelplan dat nu opgesteld wordt, integreert het team de al bestaande studies en plannen voor de vergrote binnenstad, het Emmasingelkwadrant en de Internationale Knoop XL (door West8, MVRDV, KCAP en de gemeente Eindhoven). Daarnaast formuleert het Ontwikkelplan een overkoepelende visie en tactische keuzes voor verdichting. Dit biedt houvast voor de toekomst op thema’s als klimaat, gezondheid en bereikbaarheid. 

Drie hoofdvragen liggen aan de basis van het ontwikkelplan:
1. Welk centrum willen we zijn?
2. Welk centrum kunnen we zijn?
3. Wat voor centrum gaan we worden?

Het team brengt allereerst de identiteit, ambities en draagkracht in beeld voor het gebied, net als de onderliggende systemen voor water, mobiliteit en groen. Dit gebeurt op basis van stresstests, data en inzichten, om een integraal beeld te geven van het centrum dat Eindhoven kan en wil zijn. Vervolgens worden drie mogelijke toekomstscenario’s voor het centrum van Eindhoven geschetst. Tot slot geeft het ontwikkelplan met een tactisch keuzemodel (naar verwachting begin 2020 gereed) een antwoord op de vraag wat voor centrum het gaat worden. Met dit kader kan de stad werken aan haar centrum als duurzaam, toekomstbestendig en prettig woon-, werk- en verblijfgebied.