Noorderling moet het verst forensen

Inwoners van Friesland, Groningen en Drenthe moeten het verste reizen om op hun werk te komen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Eind 2021 bedroeg de gemiddelde woon-werkafstand van werknemers die in Nederland werkten, 20 kilometer, zo valt te lezen in de regionale nieuwsbrief van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor diegenen die in Bunschoten (Utrecht) en Westland woonden, was de reisafstand nog geen 12 kilometer, terwijl werknemers van het eiland Terschelling -logischerwijs- met gemiddeld bijna 41 kilometer het verst van hun werk woonden. Maar ook op het vaste land moet Noorderlingen vanuit hun gemeente gemiddeld het verste reizen naar de werklocatie: In Westerwolde (Groningen)  33,7 km, in Borger-Odoorn (Drenthe) 31,6 en in Westerveld (Drenthe) 32,9 km.  

Vanuit het perspectief van de werklocatie blijkt dat werknemers die in Brunssum en Stede Broec (Noord-Holland) werkten, met 9 kilometer het minst hoefden te reizen naar hun werk.De gemeente Haarlemmermeer trekt gemiddeld juist werknemers aan die het verst weg van hun werk wonen, namelijk 30 kilometer.