Nieuw houten hoofdkwartier DPG Media op Amstel Business Park

Team V Architectuur ontwerpt het nieuwe Nederlandse hoofkantoor voor DPG Media op het Amstel Business Park aan de rand van Amsterdam. DELVA Landscape Architecture/Urbanism zal het landschap en de buitenruimte ontwerpen

Tot het ontwerpteam behoren ook Arup, DGMR, SkaaL, SmitsRinsma en Thonik. Het houten-hybride kantoorgebouw met een oppervlakte van 46.000m² biedt straks een duurzame werkomgeving voor onder andere de redacties van Het Parool, De Volkskrant, Trouw, NU.nl en Qmusic. Het wordt een van de grootste houten hybride kantoren ter wereld.

Met het nieuwe hoofdkantoor creëert DPG Media een journalistiek hoofdkwartier op het Amstel Business Park Zuid. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s omvat het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein naast de drukkerij van het mediabedrijf aan de Joan Muyskenweg, zodat alle Nederlandse dagbladen, weekbladen, radiozenders en online media van DPG Media straks samen onder één dak werken.

Met het gebouwontwerp wordt sterk ingezet op een duurzame, gezonde werkomgeving, met veel daglicht, meerdere groenvoorzieningen op, in en rond het gebouw en voldoende ruimte voor creatieve interactie én geconcentreerd werken. Een groot deel van de constructie, waaronder de kolommen en plafonds, wordt uitgevoerd in hout.

Ontwerp
Architect Do Janne Vermeulen: “Het is fantastisch dat we dit duurzame journalistieke hoofdkwartier voor DPG Media mogen ontwerpen. Een veelzijdig mediagebouw met een zachte, vloeiende architectuur, waarmee een volgende stap wordt gezet in de transformatie van het gebied. Ambitieus in programma, schaal en architectuur, met een innovatieve houten constructie. Het gebouw bestaat uit drie geschakelde bouwdelen op een doorlopende plint van groene terrassen. De keramische gevelpanelen zijn lokaal geproduceerd van natuurlijke materialen. De azuurblauwe tegels met verschillende reliëfpatronen geven het gebouw op een bescheiden manier karakter en glans. De vloeiende vormen, het kleurige keramiek en de groene terrassen vormen een belangrijke stap in de transformatie van het nu nog ruwe en stenige industriële bedrijventerrein."

Landschap
Het ontwerp van het landschap en de buitenruimte kenmerkt zich door de vele groene daken en terrassen met karakteristieke ronde plantenschalen. Rondom wordt het gebouw voorzien van een groene sluier met beplanting en bomen die het maaiveld met de dakterrassen en het gebouw verbindt. Op de tweede verdieping zijn twee dakterrassen ontworpen die de gebruikers de ruimte geeft om buiten, in het groen, te verblijven. Omringd door het groen in de balustrade vormen ronde keramieken elementen met beplanting en bomen afgeschermde verblijfsplekken op het grote dakterras aan de waterzijde. Het dakterras biedt ruimte voor meer dan 230 personen. 

Met het vertrek van de krantenredacties van De Volkskrant, Trouw en Het Parool moet het INIT-gebouw op het voormalige Storkterrein in Amsterdam-Centrum straks voor een groot deel van het pand op zoek naar nieuwe huurders.

Het nieuwe kantoor van DPG Media wordt ontwikkeld door Being. Naar verwachting neemt DPG Media het nieuwe kantoor in 2023 in gebruik. De start van de bouw staat gepland voor begin 2021.