Nederlandse winkelcentra Wereldhave zorgen voor lichte groei

De waarde van de portefeuille van retailbelegger Wereldhave is in het afgelopen half jaar met 1% toegenomen. De groei kwam op het conto van de Nederlandse winkelcentra. Het is voor het eerst in acht jaar dat het vastgoedfonds een waardestijging ziet in plaats van een afwaardering, zo blijkt uit de halfjaarresultaten.

De onderneming heeft winkelcentra in Nederland, België en Frankrijk en presteert beter dan veel andere vastgoedfondsen. Die moeten dit jaar juist flink afwaarderen vanwege de hogere rente. Wereldhave heeft de waardestijging te danken aan de winkelcentra in Nederland, die bijna 3% meer waard werden ten opzichte van het jaar ervoor. Die waardestijging kwam vooral doordat de huren zijn gestegen. De winkelcentra in België en Frankrijk daalden nog wel in waarde.

Wereldhave zag in alle drie de landen de huurinkomsten in de winkelcentra toenemen. In totaal ontving de belegger €62,9 mln aan nettohuur. Dat is 12,3% meer dan een jaar eerder. De huurstijging komt vooral door de hogere inflatie, die vaak volledig wordt doorberekend in de huur.

Ondanks de waardestijging zag Wereldhave de schuldgraad (loan to value) oplopen naar 43,9%, tegen 42,4% eind 2022. Deze toename kwam onder meer door de uitbetaling van dividend.

De kosten namen afgelopen zes maanden toe tot €6 mln, in vergelijking met €5,6 mln een jaar geleden. Om de kosten te drukken heeft Wereldhave afgelopen half jaar onder meer gesneden in het aantal managementlagen. Het managementteam Nederland is opgeheven en geïntegreerd in het bestuur van Wereldhave holding.

Laatste nieuws

Evenementen