NVM en VGM NL: huurprijzen dalen in Amsterdam en Utrecht

De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter kale huur is in het derde kwartaal van 2021 vergeleken met het derde kwartaal van 2020 gemiddeld met 5,8% gestegen voor woonhuizen en 4,5% voor appartementen, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van NVM en VGM NL.

Nieuwe huurders betaalden een gemiddelde huurprijs van € 10,65 per vierkante meter per maand voor woonhuizen en van € 15,06 voor appartementen. De huurprijzen stijgen niet overal. Net als in het vorige kwartaal daalt de huurprijs in de driehoek Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Ook de regio Utrecht/Amersfoort laat een kleine huurprijsdaling zien.

Ook daalt het aantal transacties (-3,9%) voor het tweede achtereenvolgende kwartaal. Net als op de koopwoningmarkt, lijkt de doorstroming op de huurwoningmarkt te stokken. Deze daling is voornamelijk te zien bij woonhuizen.

De stijging van de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter ligt een stuk lager dan de afgelopen kwartalen. Toen betrof de jaar op jaar stijging nog 9% tot 13% (afhankelijk van het gebied/woningtype). Dit kwartaal liggen de vierkante meterprijzen 4,5% (appartementen) tot 5,8% (woonhuizen) hoger dan een jaar geleden. De grootste prijsstijgingen doen zich voor in de minst verstedelijkte gebieden in Nederland. In zeer sterk stedelijk gebied is de toename ten opzichte van Q3 2020 gering (+2,3%)

Het aantal verhuurde woningen in het gestoffeerde (+10%) en gemeubileerde segment (+7%) blijft doorstijgen. De stijging in de vraag komt ook tot uiting in de prijsontwikkeling. De prijzen in het gestoffeerde deel van de markt stijgen met +6,5%, die in het gemeubileerde segment met +3,4%. Op gemeenteniveau is in beide segmenten geen eenduidige stijging of daling waarneembaar, wel lijken de prijzen in de G4 na een daling vorig kwartaal nu weer voorzichtig te gaan stijgen.

img
Redacteur
Profiel