NIEUWSANALYSE: VolkerWessels-dochter G&S& Vastgoed blijft met lege handen achter

Na de beëindiging van het samenwerkingscontract voor het ABN Amro-gebouw aan de Zuidas door Victory Group telt G&S& Vastgoed zijn knopen.

Het rommelt bij G&S& Vastgoed. De Londense vastgoedbelegger Victory Group heeft het contract met de VolkerWessels-dochter beëindigd. Het had daar volgens de rechter het volste recht toe want in het samenwerkingcontract staat dat het zelfs ‘zonder reden’ kan worden beëindigd.

Victory Group bracht goede redenen naar voren. De belegger, die het ABN Amro-complex voor € 721 mln kocht, had geen vertrouwen meer in G&S&. Sinds het vertrek van G&S&-topman Jason Blackmore in april is het stokje overgenomen door Dennis van de Ven en Victory uitte onlangs via zijn advocaat twijfels over de capaciteiten van Van de Ven, die een achtergrond heeft bij VolkerWessels.

Kritisch

Daarnaast stak het Victory al maanden dat dezelfde Van de Ven en Diko Ruit in een interview met Het Parool zich kritisch hadden uitgelaten over de gemeente Amsterdam met zijn ‘wildgroei aan bouweisen’. Bij de herontwikkeling en uitbreiding van het ABN Amro-gebouw is dat nou net een partij die Victory niet voor het hoofd wil stoten.

De trammelant begon toen VolkerWessels besloot dat G&S Vastgoed en BMB Ontwikkeling beter konden fuseren. Dat kreeg afgelopen januari zijn beslag. Het duurde niet lang of Jason Blackmore gaf daarna de pijp aan Maarten. Was dat het begin van een leegloop van ervaren mensen bij G&S& of vielen die twee rampzalige ontwikkelingen toevallig samen? Hoe het ook zij, voor Victory waren dit en mogelijk andere zaken die niet allemaal naar buiten zijn gekomen reden om tot de conclusie te komen dat door ‘slecht management’ hun herontwikkelingsproject gevaar loopt. Victory wil het ABN Amro-complex aan de Zuidas strippen, er een toren bij laten bouwen en woningen toevoegen.

Atrium

Het had zo mooi kunnen zijn. Victory besloot eind 2021 met G&S Vastgoed in zee te gaan omdat het goede ervaringen met de projectontwikkelaar had opgedaan tijdens de herontwikkeling van kantoorgebouw Atrium, ook aan de Zuidas. Victory kocht dat gebouw op het dieptepunt van de vastgoedcrisis in 2012 voor €100 mln. Na een herontwikkeling van het pand door G&S Vastgoed verkocht Victory het in 2017 voor naar verluidt €500 miljoen aan de Franse belegger Amundi.   

Overname

De werkzaamheden van G&S Vastgoed aan de Zuidas waren VolkerWessels niet ontgaan. Het was misschien de prestatie van G&S aldaar die VolkerWessels in 2015 deed besluiten G&S Vastgoed over te nemen. Het bedrijf zelf voelde wellicht momentum en besloot een groot project in Rotterdam aan te vatten, namelijk het Schiekadeblok in Rotterdam. Dat was een moeilijk dossier waar de Rotterdamse ontwikkelaar LSI zijn tanden al op stuk had gebeten.

Visie

In 2019 besloot G&S Vastgoed onder leiding van eerdergenoemde Blackmore het ook te proberen. G&S kocht de grond voor € 57 mln en presenteerde zijn visie: een woontoren van 200 meter met 680 woningen langs de Schiekade en kantoren langs het spoor. Dat klonk als een gedurfd plan dat wel goed doordacht moet zijn, anders leg je dat niet op tafel. Toch zei G&S Vastgoed al na een jaar, volkomen onverwachts, dat het zich terugtrok. Het legde de schuld bij de gemeente neer en sprak van onvoldoende vertrouwen en samenwerking en daardoor een te groot risico. Nog altijd is niet duidelijk wat daar precies heeft gespeeld.

G&S& heeft op dit moment een aantal grote woningprojecten in Amsterdam, met name langs ’t IJ en op de voormalige NDSM-werf. Daarnaast kantoorprojecten onder meer op de Zuidas en in Hoofddorp.        

Laatste nieuws

Evenementen