Mutares neemt babyketen Prénatal over

Het Duitse investeringsfonds Mutares wordt de nieuwe eigenaar van de 38 winkels en e-commerce-activiteiten van Prénatal. De keten voor baby- en peuterproducten was sinds 2006 in handen van de Italiaanse PRG Retail Group.

Het is niet bekend hoeveel Mutares voor de Prénatal-winkels betaalt. De merkrechten blijven eigendom van PRG Retail Group, Mutares sluit daarvoor een licentieovereenkomst af met PRG.

Prénatal Nederland boekte in 2022 een omzet van € 92 mln, tegen € 85,5 mln een jaar eerder. De retailer in baby- en peuterkleding, verzorgingsproducten en speelgoed, tobde de afgelopen jaren evenals veel andere winkelketens met hoge kosten voor energie, grondstoffen en lonen. Prénatal-ceo Rob van den Noort legde in april onverwachts zijn functie neer. Opvolger Richard Turk moest reorganiseren en ontsloeg enkele tientallen medewerkers op het hoofdkantoor in Amersfoort.  

De huidige verkoop van de keten zou daar los van staan. Prénatal doet het volgens Turk relatief goed, al kampt het bedrijf nog altijd met hogere productiekosten. In Nederland bestaat Prénatal uit Prénatal Moeder en Kind en dochteronderneming WIJ Special Media.

Uitdagende marktomstandigheden

Koper Mutares is een internationale private equity investeerder, gevestigd in München. De aankoop van Prénatal is de twaalfde acquisitie van Mutares in 2023. “Met de overname van Prénatal in Nederland versterken we ons retail & food segment verder”, zegt Mark Friedrich, cfo van Mutares. “Net als iedere andere retailer in Europa en Nederland heeft ook Prénatal te kampen met uitdagende marktomstandigheden. Onlangs heeft het bedrijf een herstructureringsprogramma aangekondigd om zijn positie in een concurrerende marktomgeving verder te versterken.”

De transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 worden afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

Laatste nieuws

Evenementen