Merin koopt grote kantorenportefeuille van Victory Advisors

Vastgoedbedrijf Merin heeft een portefeuille overgenomen van Victory Advisors. Het gaat om 20 kantoorpanden van in totaal 134.000 m², verspreid over het land en met nadruk op de Randstad.

Dit heeft ceo Bas van Holten verklaard aan PropertyNL. De transactie heeft gisteren (maandag) plaatsgevonden. ‘We zijn heel blij met deze groeistap’, aldus Van Holten, die verder geen details over de transactie kon vertellen.

Volgens PropertyNL Research gaat het om 20 panden die door Merin zijn gekocht voor € 170–180 mln. Volgens Van Holten zijn het voornamelijk multi-tennant gebouwen. Het betreft de vroegere UBS/Orange-portefeuille, nu bekend als Motta-porteuille, met panden als Vogelstruys (Amsterdam Zuidoost) en Apollo (ook Amsterdam Zuidoost). In de markt was al enige tijd bekend dat JLL de verkoopopdracht had voor de verkoop van deze portefeuille.

Victory kocht de panden in de periode 2015–2015 en heeft flink in de panden geïnvesteerd.

Merin verhuurt kantoorruimte in de 165 gebouwen die het bedrijf in Nederland in bezit heeft. De activiteiten worden gedaan vanuit vijf kantoren in Amsterdam, Apeldoorn, Capelle aan den IJssel, Eindhoven en Zoetermeer.

In 2015 verstrekten ING Real Estate Finance en ABN Amro Merin een vijfjarige hypothecaire lening van € 240 mln. De lening moest de groei van de portefeuille en de investeringen in het verbeteren van de duurzaamheid van de assets van de onderneming ondersteunen.

Merin is sinds 2013 de voortzetting van Uni-Invest. De omzetting gebeurde nadat de Amerikaanse TPG Capital en de Brits Patron Capital in 2012 Uni-Invest hadden overgenomen. Zij betaalden daarvoor in de nasleep van de financiële crisis € 359 mln, terwijl in 2011 de portefeuille nog was getaxeerd voor € 600 mln. Ceo Van Holten werd in 2013 bij de herstart van Merin weer aangesteld als ceo.