MVDRV droomt van Heuvelkwartier en Muziekberg

Afzonderlijk hebben het Muziekgebouw en de Heuvel in Eindhoven problemen. Maar in de visie van MVRDV zullen ze elkaar juist versterken.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 25 juni 2021

Of het er ooit zo komt als nu op papier staat, is nog maar de vraag. Architectenbureau MVRDV heeft een sprookje gecreëerd waarin twee van de lelijkste plekken in het centrum van Eindhoven veranderen in de mooiste trekkers van de stad. Inmiddels heeft de gemeente toestemming gegeven voor de volgende fase op de weg naar realisatie van het plan, de haalbaarheidsstudie.
De lelijke plekken in het centrum zijn nu het Muziekgebouw en het overdekte winkelgebied de Heuvel. Het Muziekgebouw staat in dat winkelgebied Heuvel aan de Markt, maar kampt al jaren met een exploitatietekort. Winkelcentrum de Heuvel heeft behoorlijk wat leegstand, die vooral op de eerste etage een structureel karakter heeft. Dit ondanks de renovatie die in 2015 afgerond werd – winkelroutes werden verbeterd, TK Maxx werd aangetrokken en de Heuvel werd een van de duurzaamste winkelcentra van Nederland. Het heeft echter niet het gewenste resultaat gehad.

Bezoekersaantallen opvijzelen
Begin 2020 sloten de gemeente, de provincie, het Muziekgebouw, VNO-NCW en grootaandeelhouder CBRE Global Investors van de Heuvel een overeenkomst om tot een visie voor de toekomst te komen. CBRE GI gaf MVRDV hiertoe de opdracht. CBRE GI is samen met Syntrus Achmea eigenaar van de Heuvel, een overdekt winkelgebied van 27.000 m² en ongeveer 80 winkels, waarvan het CBRE Dutch Retail Fund 70% van de aandelen in bezit heeft. De Heuvel – vroeger de Heuvelgalerie – is ruim 25 jaar geleden ontwikkeld door MAB en is in 1992 opgeleverd.
De opdracht aan MVDRV was om iets te bedenken om de bezoekersaantallen op te vijzelen waarmee winkelcentra als de Heuvel te kampen hebben. Voor de input is CBRE GI zelf tot een gebiedsvisie gekomen door een multidisciplinair projectteam te vormen, dat veel overlegd heeft met alle belanghebbende organisaties in het gebied. MVDRV heeft dat vertaald naar het fysiek meer mixen van functies in het gebied, waarbij de nadruk veel meer op het Muziekgebouw komt te liggen. Winy Maas van MVDRV verwoordt het zo: ‘Cultuur maakt een stad aantrekkelijk en een stad die zo snel groeit als Eindhoven verdient een centrale evenementenlocatie voor muziek die meer zichtbaar is. Onze visie is een open en toegankelijk winkel-, woon- en cultuurkwartier.’

Open blokken
Cultuur, winkelen en recreatie vinden in het plan van MVDRV dus plaats op dezelfde locatie. De bestaande gebouwen worden geopend en getransformeerd in zeven nieuwe stadsblokken die de hoogte in gaan. Het dak gaat van de winkelstraten af en het wordt weer een open winkelgebied. De open gebouwen creëren een betere verbinding met de publieke ruimten – er worden pleinen gecreëerd - en culturele functies als het Muziekgebouw. De daken van de Heuvel worden groen en toegankelijk voor publiek, waardoor er op die daken een park ontstaat dat bijdraagt aan de vergroening van het centrum van Eindhoven.

Glazen berg
Het Muziekgebouw blijft bestaan, maar zal overdekt worden met glas waardoor het een glazen berg wordt. Het wordt daarmee niet alleen een eyecatcher voor de omgeving, maar biedt bezoekers ook de gelegenheid de berg te beklimmen om te genieten van het uitzicht over Eindhoven. Het Muziekgebouw wordt bovendien uitgebreid met extra zalen, waardoor er een breder programma aan muziek kan worden aangeboden. De bedoeling is dat het Muziekgebouw ‘de huiskamer’ van de stad wordt: gedurende de dag kunnen bewoners van de stad de foyers van het gebouw gebruiken om te werken, te ontmoeten en te ralexen. De nieuwe naam van het gebied wordt dan: Het Heuvelkwartier & De Muziekberg. MVDRV is ervan overtuigd dat dit de bezoekers in grote getale naar de stad zal trekken.
Een financiële onderbouwing voor het plan is er echter nog niet. Ook een investeringsbedrag is (publiekelijk) nog niet genoemd. De gemeente benadrukt dat de impressies vooral moeten worden gezien als uitgangspunt voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Maar helemaal zonder onderbouwing is het plan niet: MVRDV heeft ook drie hoge torens in het gebied getekend. Daar kunnen 600 tot 1000 nieuwe woningen in gerealiseerd worden, die niet alleen in de behoefte van de groeiende stad zullen voorzien, maar ook als financiële drager van het plan zullen fungeren.