Locatus: Passanten nog lang niet op pre-corona niveau

Ondanks de opening van de terrassen sinds 1 juni lag het aantal passanten in de winkelstraten op zaterdag 13 juni op 50% van het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Locatus.

Vanaf half april werden de binnensteden redelijk snel drukker, en op 23 mei lagen de passantenaantallen weer op 56% van wat ze voor corona waren. Sinds 23 mei blijft het aantal echter elke zaterdag stabiel. Ten opzichte van een jaar geleden (zaterdag 15 juni 2019) lag het aantal passanten op zaterdag 13 juni op 50% van het jaar ervoor, ondanks de opening van de terrassen sinds 1 juni.

Locatus leidt dit af uit een set van 14 continu tellende Wifi-sensoren in Nederland en België. Als aanvulling zijn daarnaast zijn op zaterdag 13 juni passanten geteld in 17 steden in Nederland en België op minimaal 12 verschillende locaties in het centrum.

Grote centra, die sterk afhankelijk zijn van toeristen en het OV, blijven in passantenaantallen veel verder verwijderd van hun historische aantallen dan kleinere centra. Zo hebben Amsterdam, Brussel en Utrecht nog maar een derde van hun normale aantal passanten. In Gouda, Namen, Hilversum en Apeldoorn is dat meer dan de helft.

Topstraten doen het slechter
Binnen de steden doen de topstraten in de winkelgebieden het relatief slechter dan de aanloopstraten. De drukste straten binnen een winkelgebied (het A1-segment) kennen de sterkste terugloop van de passantenaantallen. Daar zijn twee redenen voor. Allereerst zal winkelend publiek de grootste drukte mijden en dus meer kiezen voor de rustigere delen van het centrum. De andere reden zal zijn dat juist in de drukke straten de meeste beperkende maatregelen zijn genomen, zoals een strak georganiseerd eenrichtingsverkeer en gedeeltelijke afsluitingen. Fysiek passen in deze topstraten op dit moment dan ook gewoon minder mensen.

Het gevolg van de beperkende maatregelen is ook dat de loopstromen veranderen. Zo is bijvoorbeeld in Nieuwegein de hoofdentree van de Hema afgesloten en moeten alle Hema-bezoekers via de zijkant de Hema in. Het gevolg is dat het deel tussen Boekenvoordeel en Jack&Jean nu relatief veel drukker is. Gemiddeld zit Nieuwegein nu op 44% van het aantal passanten uit de vorige telling, maar op dit stuk is dat ruim 70%. Het segment van dit deel verschuift dan ook van B1 naar A2. Dergelijke verschuivingen vinden op meer plekken plaats.