Lidl bouwt distributiecentrum in Almere

Supermarktketen Lidl gaat in Almere een groot en duurzaam distributiecentrum bouwen en heeft daarvoor vandaag een koopovereenkomst getekend voor een kavel van 16 hectare op het bedrijvenpark Stichtsekant.

Hoe groot het nieuwe distributiecentrum gaat worden en welke adviseurs of ontwikkelaars erbij betrokken worden, is op dit moment nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van Lidl moet het plan eerst nog verder worden uitgewerkt. Het logistieke complex gaat zeker groter dan 50.000 m² worden.

‘Wij zijn verheugd over deze overeenstemming met de gemeente Almere’, aldus Harm van Oorschot, directeur Centrale Diensten van Lidl Nederland. 'Door de centrale ligging in Nederland kunnen we nog efficiënter invulling geven aan de logistiek van onze organisatie. Bovendien investeren wij op duurzame wijze in de verdere groei van onze filialenorganisatie in Nederland’. 

Bedrijvenpark Stichtsekant maakt onderdeel uit van de logistieke as Almere-Lelystad-Zeewolde die onlangs tot vierde 'Logistieke Hotspot' van Nederland is verkozen. Maaike Veeningen, wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, ziet in de komst van Lidl een bevestiging van de sterke logistieke ontwikkelingen: “Het gaat om de grootste grondtransactie aan een bedrijf uit de geschiedenis van Almere. Wij verwachten in de komende tijd nog meer grondreserveringen en -overeenkomsten te sluiten.”

Breeam Outstanding
Voor de bouw van dit toekomstige distributiecentrum wil Lidl wederom de lat hoog leggen als het gaat om duurzaamheid. Zo heeft Lidl al meerdere distributiecentra gebouwd die tot de duurzaamste van Europa behoren. Deze ruim 50.000 m² grote gebouwen zijn aardgasvrij en worden voorzien van zonnepanelen en warmte- en koudeopslag. Bovendien gaat Lidl met het distributiecentrum van Almere ook voor de hoogst haalbare Breeam certificering, namelijk 5 sterren Outstanding.