Leven na Nedstaal: hoe duurzame logistiek Alblasserdam nieuw leven inblaast

Met een oppervlakte van 33.000m2 heeft Alblasserdam sinds kort het grootste Europese zonnedak van logistiek vastgoedbelegger Goodman in huis. Scheidend wethouder Arjan Kraijo (CDA, Ruimtelijke Ordening) ziet met name de logistieke bedrijvigheid in zijn gemeente langzaam opkrabbelen na de ondergang van Nedstaal. 

Recent opende Kraijo een zonnedak van bijna 5 voetbalvelden groot op het distributiecentrum van Goodman op bedrijventerrein Nieuwland Parc in Alblasserdam. De investering door Goodman is volgens hem enorm belangrijk voor het lokale bedrijfsleven om de sprong te maken naar een lagere CO2-footprint. ‘Reden genoeg om dit initiatief in het zonnetje te zetten’, stelt de wethouder met een kwinkslag. Het zonnedak strekt wat hem betreft tot voorbeeld voor andere bedrijven in de omgeving. ‘Meer dan de helft van de gemeente bestaat uit industrieterrein, er zijn hier dus veel platte daken en is er de SDE-subsidieregeling voor bedrijven die zelf energie op willen wekken, al zal natuurlijk niet ieder dak geschikt zijn voor zonnepanelen.’

Korte transportketens

Hij is blij met de transitie die de lokale bedrijvigheid heeft gemaakt, de komst van partijen als Goodman en de investeringen van de nieuwe eigenaar in de BCTN-containerterminal aan de Noord. ‘Voorheen werd dit gebied hoofdzakelijk getypeerd door de staalindustrie, vanzelfsprekend een grote energieslurper. De ondergang van Nedstaal was echt een klap voor de lokale arbeidsmarkt. De komst van het mega-distributiecentrum is juist een flinke impuls voor dit gebied gebleken. Dankzij de huurders keren ook die belangrijke banen waar je terecht kunt met een wat lager opleidingsniveau terug. Klanten van Goodman kunnen vanuit het DC direct gebruiken maken van de BCTN voor de aan- en afvoer van producten. Ook met korte transportketens en vervoer over water dragen onze bedrijven bij aan een lagere CO2 uitstoot.’

Voormalig Nedstaaltrerrein

Het naastgelegen voormalige Nedstaalterein, 36 hectare groot en sinds 2018 in bezit van SVE Groep,  is volop in ontwikkeling. Inmiddels zit truck- en busfabrikant Iveco Schouten er al ruim een jaar met een nieuwe vestiging. Het wordt ook de nieuwe locatie van recyclebedrijf Peute, eigendom van de Dordte vastgoedondernemer Ewald Dudok, dat nu nog in Dordrecht zit op de Tweede Merwedehaven. ‘Wij zijn als Drechtsteden blij dat we dit bedrijf voor onze regio hebben kunnen behouden’, aldus Kraijo.

Lees op welke manier Goodman haar CO2-uitstoot met 70% wil verminderen in PropertyNL6. Deze uitgave verschijnt op 10 juni.