Krakers moeten ontwikkellocatie Enschede verlaten

Twee krakers die de voormalige drukkerij van DPG Media in Enschede hadden bezet, moeten het complex verlaten zo heeft de rechter deze week bepaald. De gemeente Enschede, eigenaar van het terein, wil er woningen laten ontwikkelen. 

Twee inwoners van Enschede besloten begin september mens de lokale sociaal-culturele stichting Pavilion het complex aan de Getfertsingel te kraken. Voglens de krakers staat het pand al te lang stof te vergaren terwijl de woningnood ook in Enschede hoog is, met name onder studenten. De woningen die nu zijn voorzien bij de herinrichting van gebied voorzien volgens de stichting niet in de behoefte van de bevolking.

De voormalige DPG Media locatie, waaar tot 2017 de regionale krant Tubantia werd volgepent en gedrukt, maakt onderdeel uit van Cromhoff, een gebied van bijna 23 hectare, tussen de Getfertsingel, Zuiderval, wethouder Beversstraat en burgemeester Van Veenlaan. De gemeente kijkt al 17 jaar begerig naar het gebied om het een nieuwe toekomst te geven. In 2021 kwam het college in samenwerking met de ontwikkelaars BPD en Koopmans met een omgevingsvisie, waarin behalve 400-500 woningen ook 10.000 m2 aan nieuwe (culturele) voorzieningen waren ingetekend.

Bij de plannen worden de oude textielhallen van Jannink en de bedrijfsgebouwen van Tubantia gehandhaafd. De gemeente is ondertussen nog altijd bezig met het bestemmingsplan en de vergunningen. Dit jaar moet ook nog begonnen worden met de voorbereidingen voor het bouwen en de verkoop van de woningen. Op de eigen website meldt de gemeente dat de totale ontwikkeling van het gebied betrekking heeft "op een erg lange periode" van meer dan 10 jaar.