Kantooropname 11% boven het vijfjaarsgemiddelde

Volgens recent onderzoek van Savills bedroeg de kantooropname in Europa in het eerste halfjaar van 2022 4,3 mln vierkante meter, dat is 11% boven het vijfjarig H1-gemiddelde. 

De zakelijke dienstverlening blijkt de meest actieve sector: goed voor 21% in de totale kantooropname. Volgens Savills is dit aandeel in lijn met H1 2021.

Volgens het onderzoek van Savills wordt de zakelijke dienstverlening op de voet gevolgd door de ICT-sector (20%) en de financiële sector (20%), die jaar na jaar een stijging van 6% lieten zien. Het aandeel van de sector industrie en productie is gedaald van 13% naar 6%, en is daarmee terug op het niveau van 2020, na een stijging in 2021.  

Als er gekeken wordt naar de verhouding tussen vraag en aanbod, blijft het aanbod op de meeste Europese kantoormarkten ondermaats met leegstandspercentages tussen 2% en 5% voor Parijs-Central Business District (CBD), Berlijn, Keulen, Hamburg, Brussel, München en Stockholm, aldus het onderzoek van Savills.

Ellen Waals, head of agency bij Savills in Nederland, zegt: "Gezien de economische tegenwind zou men voor de komende jaren een negatief beeld kunnen schetsen van de Europese kantooropname. In de praktijk zie ik echter dat er nog steeds een sterke vraag is naar kwalitatief hoogwaardige kantoorruimten. Met name de kantoren op strategisch gelegen locaties die passen bij de bedrijfscultuur en duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven zijn in trek."

Hoewel het investeringsvolume in Europees vastgoed in het tweede kwartaal van 2022 is gedaald, is volgens Savills in het eerste halfjaar van 2022 voor € 43 mrd in kantoren geïnvesteerd, dat staat in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Deze beleggingscategorie neemt nog steeds het grootste deel in van de totale investeringen, tot dusver 31% in 2022.

Jordy Diepeveen, director investment bij Savills in Nederland, zegt hierover: "Het aantal Europese kantoortransacties is afgelopen juli teruggelopen. Volgens gegevens van de RCA was dit de laagste stand van de afgelopen jaren. Mogelijkerwijs komt dit doordat investeerders selectiever zijn dan voorheen en zich in toenemende mate richten op de kwaliteit van het product, met een sterke voorkeur voor hoge kwaliteit kantoren op toplocaties."