Kalverstraat 17de duurste winkelstraat ter wereld

De Kalverstraat in Amsterdam is in een ranking van duurste winkelstraten op basis van huurprijzen gestegen van de 18e naar de 17e plaats. Dit blijkt uit onderzoek van Cushman & Wakefield.

In het jaarlijkse rapport Main streets across the World worden 462 exclusieve winkelstraten van over de hele wereld gevolgd en gerangschikt op tophuurprijzen. Dit gebeurt op basis van eigen data van Cushman & Wakefield. Deze 28ste editie van het rapport geeft ook een rangschikking van de 71 duurste winkelstraten ter wereld ( duurste winkelstraat per land), de Kalverstraat in Amsterdam is in deze ranking gestegen van de 18e naar de 17e plaats. Uit het rapport blijkt verder dat 36% van alle geanalyseerde straten een stijging in de huurprijs registreerden.

De Upper 5th Avenue in New York blijft de duurste winkelstraat ter wereld, net voor Causeway Bay in Hongkong. Dit ondanks de jaarlijkse daling van de huurprijzen in beide straten die – aldus internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield - wordt veroorzaakt doordat retailers in toenemende mate een balans creëren in de eisen die zij stellen aan fysieke winkels en de online aanwezigheid.

Het Causeway Bay-gebied in downtown Hongkong behoudt zijn toppositie op de regionale ranglijst als duurste winkellocatie. Door de neerwaartse druk op de huurprijzen kunnen sommige retailers op topplekken vierkante meters verkrijgen tegen goede huurvoorwaarden.

Op andere locaties in China heeft men te maken met hevige concurrentie vanuit de groeiende e-commercemarkt. Partnerschappen met online-to-offline platformen zijn hier een opkomende trend. Men probeert daarmee deze veranderingen in consumentengedrag bij te houden. Tegelijkertijd verhogen zowel retailers en verhuurders de standaard voor de consumentenbeleving door het aanbod in food and beverage en vrije tijd uit te breiden.

In de Verenigde Staten staan beursgenoteerde modeketens nog steeds onder enorme druk van Wall Street om efficiënter te worden. Ze hebben om die reden slecht presterende winkels gesloten, overheadkosten verlaagd en marges verbeterd. Deze trend heeft vooral de winkelstraten en winkelcentra in de VS beïnvloed en zal zich in 2017 voortzetten. Daarnaast is in New York de vraag naar ruimte voor flagshipstores van wereldmerken afgenomen, waarbij de enkele nieuwe toetreders die er waren, extreem voorzichtig zijn bij het selecteren van een locatie.

De echte uitdaging voor 2017 en verder is volgens Cushman & Wakefield te blijven zoeken naar nieuw evenwicht tussen distributiekanalen. De stedelijke retailsector zal ervan blijven profiteren dat wereldmerken tastbare verbindingen met de consument zoeken. Overdekte en niet-overdekte winkelcentra zullen meer druk voelen om de winkelervaring voortdurend te verbeteren en te differentiëren om concurrerend te blijven, nu het 'bricks and clicks'-model steeds vaker wordt toegepast.