Investeerders in de woningmarkt blijven verkopen

Na een periode van daling, steeg het aantal woningtransacties in het 1e kwartaal van 2024 weer. Ook gingen de woningprijzen omhoog. Investeerders verkochten meer woningen aan mensen die er zelf in gaan wonen (eigenaar-bewoners) dan dat ze opkochten om te verhuren, zo blijkt uit de kwartaalrapportage van het Kadaster.

In het 1e kwartaal van 2024 registreerde het Kadaster 44.443 transacties. Dat is 9,9% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee kwam een einde aan een periode van 11 kwartalen op rij waarbij de transacties daalden ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal transacties was in het 1e kwartaal lager dan in het 4e kwartaal. Dit is elk jaar zo, maar de daling was het afgelopen kwartaal kleiner. In eerdere jaren daalde het aantal transacties gemiddeld met 17%, nu met 12%. Dit is een teken dat de woningmarkt aantrekt.

Meer jonge kopers

In alle leeftijdsklassen werden meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal transacties van kopers tussen de 35 en 65 jaar steeg met 6%. Dit zijn vooral doorstromers. Procentueel was de stijging het grootst bij de kopers ouder dan 65 jaar: 13%. In aantallen was de grootste stijging te zien in de leeftijdsgroep tot 35 jaar. Mensen uit deze leeftijdscategorie kochten ruim 2.700 woningen, een stijging van 12%.

Een mogelijke verklaring hiervoor is onder meer dat koopstarters, en dat zijn vaak jonge kopers, geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen (de Startersvrijstelling). Ook was er afgelopen kwartaal meer aanbod van koopwoningen, mede door de woningen die door investeerders zijn verkocht. Verder zijn er meer financieringsmogelijkheden. Zo is de NHG-grens verhoogd naar € 435.000, ligt de hypotheekrente iets lager en kunnen alleenstaanden meer lenen. Bovendien is voor duurzame woningen een hogere hypotheek mogelijk en weegt de studieschuld nu minder zwaar mee.

Investeerders

In de eerste 2 maanden van 2024 hield de trend aan van investeerders die meer woningen verkopen aan eigenaar-bewoners dan dat ze opkopen. Er waren 3.200 verkopen en 770 aankopen. De cijfers over maart zijn nog niet bekendgemaakt.

Investeerders zijn hier bedrijven en particulieren die woningen kopen om de woning te verhuren. De meeste aandacht gaat uit naar de groep die verkoopt aan en opkoopt van eigenaar-bewoners. Het grote succes van kopen-voor-verhuur zorgde er echter mede voor dat er minder koopwoningen beschikbaar waren voor starters. Om dit te beperken nam de overheid de afgelopen jaren een aantal maatregelen.

Zo werd in 2021  de overdrachtsbelasting voor investeerders verhoogd van 2% naar 8%. In 2023 werd dit 10,4%. Daarnaast voerden meerdere gemeenten een opkoopbeschermingsmaatregel in. Investeerders mogen daar geen koopwoningen kopen voor de verhuur. Dit verminderde het aanbod voor investeerders. Al sinds 2021 is dan ook waar te nemen dat investeerders meer woningen aan eigenaar-bewoners verkopen dan dat ze opkopen en die trend lijkt voorlopig niet op zijn retour.

Door het hele land

De gemiddelde woningprijs in Nederland was € 432.000 in het 1e kwartaal van 2024, dat is 3,7% hoger dan een jaar eerder. In 66% van de gemeenten was de gemiddelde woningprijs hoger dan een jaar eerder. In 27% van de gemeenten daalden de prijzen. 

De gemiddelde woningprijs lag in 151 gemeenten boven de NHG-grens van € 435.000. Het grootste deel van deze gemeenten ligt in het noorden van de Randstad. In 31 gemeenten lag de gemiddelde woningprijs boven de € 550.000, maar in geen enkele gemeente meer boven de € 1.000.000. Laren was de duurste gemeente met ruim € 990.000.

In 16 gemeenten, vooral aan de randen van Nederland, lag de gemiddelde prijs onder de € 300.000. Pekela en Brunssum hadden de laagste gemiddelde prijzen met minder dan € 250.000.