Idsinga nummer dertien op lijst Omtzigt

Folkert Idsinga, oud-Kamerlid voor de VVD met fiscaliteit vastgoed in zijn portefeuille, staat op plaats dertien van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Oprichter van NSC Pieter Omtzigt presenteerde dinsdag de kandidatenlijst.

Idsinga vertrok een aantal weken geleden plotseling, zonder enige verklaring, bij de VVD. Op dat moment werd al gefluisterd dat een overstap naar NSC in het verschiet lag. Idsinga, die fiscale economie studeerde en onder meer voorzitter van de Raad van Bestuur van Baker McKenzie in Amsterdam was, werd in maart 2021 namens de VVD beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Hij is de enige ex-VVD’er op de lijst van Omtzigt, die uit 44 namen bestaat. Omtzigt wist verder alleen onafhankelijke kandidaten en collega’s van zijn oude partij CDA aan zich te binden.

NSC neemt voor de verkiezingen in november nu toch in alle kieskringen deel. Eerder gaf Omtzigt aan ‘gecontroleerd’ te willen groeien. Op de sollicitatierondes kwamen echter zoveel kandidaten af, dat hij een volledige lijst kon samenstellen.

NSC en VVD zijn volgens de laatste peilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De partij van Omtzigt komt nu op 25 zetels uit en de VVD staat op 27 zetels.