IVBN en Neprom strijden tot de laatste snik tegen Wet betaalbare huur

Ontwikkelaars en beleggers blijven tot de stemming over de Wet betaalbare huur pleiten voor substantiële aanpassingen van de regulering van een deel van de vrije huursector. Terwijl zich een Kamermeerderheid aftekent voor het voorstel van Hugo de Jonge, luiden IVBN en Neprom samen de noodbel.

Volgens beide organisaties liggen er amendementen voor die de wet verslechteren. IVBN en Neprom pleiten voor uitbreiding van de nieuwbouwopslag voor woningen die na 2025 worden gebouwd, indexeren van de Woningwaarderingstabel met CAO+1%, extra punten voor B- en C-labels en verlagen van de overdrachtsbelasting.

“Die oproep heeft niets te maken met egoïsme of gebrek aan oog voor de huurder,” zegt Fahid Minhas, directeur Neprom. “Wij maken ons grote zorgen dat deze wet de bouw van nieuwe middeldure huurwoningen frustreert en dat hele projecten stilvallen. De problemen voor woningzoekenden worden dan alleen maar groter. Dat willen we voorkomen.”

Ook kraken beleggers de verlenging vorige week van de Wet Nijboer. Inflatiecorrectie in de vrije sector is hiermee de komende jaren niet meer mogelijk. Zelfs de minister noemt dit ‘onverstandig’, aldus Judith Norbart-ten Hoor, directeur IVBN: “Wij zien de politiek met de beste bedoelingen besluiten nemen waarmee zij denken huurders te beschermen. Er is geen partij die het zich kan veroorloven om tégen wetgeving te stemmen die de betaalbaarheid voor huurders voorop stelt. Het aannemen van de huurwet zonder de door ons bepleite aanpassingen brengt echter grote risico’s met zich mee, met als grootste valkuil wetgeving die slechts de schijn wekt een oplossing te bieden voor huurders én toekomstige woningzoekenden.”

img
Redacteur
Profiel