INTERVIEW Bart Pierik over de voortzetting van de Bouwfonds IM-fondsen onder Primevest-vlag

Primevest Capital Partners zet de parkeergaragefondsen, het Duitse communicatie-infrastructuurfonds en twee individuele woningmandaten van Bouwfonds Investment Management voort onder leiding van hetzelfde management. Managing partner Bart Pierik: ‘We zijn eigenlijk een scale-up met een behoorlijke portefeuille en stabiele kasstroom.’

De portefeuille van Primevest Capital Partners is nu € 1,3 mrd groot en is volledig tot stand gekomen via de management buy-out. Van de portefeuille bestaat € 900 mln uit parkeergarages verspreid over heel Europa en € 400 mln aan individuele woningmandaten van twee Duitse institutionele partijen. De woningen zijn gelegen in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Nederland.

Het derde onderdeel dat de Rabo Vastgoedgroep aan Primevest heeft overgedragen betreft een nieuw fonds met communicatie-infrastructuur in Duitsland. Pierik: ‘Dat fonds is nog niet gevuld, maar heeft al wel een behoorlijke pijplijn aan ontwikkelprojecten en de eerste investeringen zijn gedaan. Gezien de opgave voor de aanleg van communicatie-infrastructuur in Duitsland verwachten we dat het fonds zeer aantrekkelijk is voor Duitse institutionele beleggers.’

Commonwealth Investments
De management buy-out is gesponsord door Commonwealth Investments, een multi-client family office waaronder de familie Dreesman (V&D). Pierik en andere voormalige medewerkers van Bouwfonds IM als Hans-Peter Renk (Residential), Bas van Dongen (Communication Infrastructure), Ruud Roosen (Parking) en Walter Kuppens (Finance & Risk en afkomstig van Foruminvest) zijn allen partner geworden. Het bedrijf heeft zich gevestigd aan de Maliebaan in Utrecht, en heeft ook een vestiging in Berlijn.

Commonwealth investeert alleen in het management-bedrijf en als entiteit niet in de fondsen. Pierik: ‘Daar willen we een strikte scheiding in aanbrengen zodat we geen belangenverstrengeling krijgen.’ Commonwealth is vergelijkbaar met private equity maar heeft volgens Pierik wel een langere investeringshorizon.

Groei
Met de relatief kleine omvang van de assets under management is het de doelstelling van Pierik en de zijnen om te groeien. Pierik: ‘Met Parking hebben we een gevestigde fondslijn en met woningen zijn we ook sterk. Communicatie-infrastructuur is voor Duitsland een opkomende markt waar we veel belangstelling voor zien bij Duitse institutionelen. Het fonds staat uiteraard ook open voor Nederlandse beleggers, maar daar zien we vanwege de structurering van de fondsen meestal weinig kruisbestuiving in.’

Kruisbestuiving met een ander onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep, woningontwikkelaar BPD, was er volgens Pierik ook al nauwelijks: ‘We waren goede zusjes, maar we hadden geen eerste recht van koop of gedwongen winkelnering. Wat dat betreft verandert er weinig.’ Met de huidige woningmarkt zijn beleggers steeds meer gedwongen vroeg in te stappen in woningontwikkelingen om überhaupt product te kunnen verwerven. 

Volgens Pierik was de management buy-out een ingewikkelde transactie. ‘Er moesten bedrijfsonderdelen uit elkaar getrokken worden. Bovendien waren vanwege de benodigde vergunningen in verschillende landen ook meerdere toezichthouders betrokken.’

Afbouw Bouwfonds IM
Met deze management buy-out heeft Rabobank weer een stap gezet in de afbouw van de activiteiten van Bouwfonds IM. Eerder al werd bekend dat CBRE GI de aandelen van de Berlage portefeuille, bestaande uit Bijenkorf, V&D en Hema-panden van Bouwfonds IM en IEF Capital had verworven. Ook werden eerder al de Nederlandse communicatie-infrastructuur activiteiten van de hand gedaan, evenals de Unit Agri.

In totaal is Bouwfonds IM nu voor € 6,3 mrd afgebouwd naar € 2,1 mrd nu. Onderdeel van Bouwfonds IM is nu onder meer nog het Bouwfonds European Residential Fund, een samenwerking met Catella.

De verkopen maken deel uit van de strategie om het geheel van Bouwfonds IM af te bouwen. Met de afbouw is Rabobank één van de laatste banken die dit pad bewandelt, andere banken hebben na de crisis het afstoten van het asset management al eerder afgerond.

Stil in Hoevelaken
Door het afstoten van Bouwfonds IM en de verhuizing van BPD naar Amsterdam is het stil geworden op de voormalige Bouwfonds-locatie in Hoevelaken. Plannen zijn in de maak om hier uiteindelijk zo’n 150 woningen te realiseren.