Hypotheker: Gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar

Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal van 2022 voor het eerst sinds drie jaar gedaald.

Dat meldt adviseur De Hypotheker. Het gemiddelde geleende bedrag  daalde van 326.000 naar 322.000 euro, in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021.

Tegelijkertijd is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning sinds begin dit jaar met 9 procentpunt toegenomen – van 39 naar 48 procent – van het totaal aantal hypotheekaanvragen, blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Dit wijst er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde in het tweede kwartaal met 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral de aanvragen voor oversluiten zijn met ruim een kwart gedaald (-25 procent). Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9 procent).

Deze daling begint wel af te vlakken; in de leeftijdscategorie tot 35 jaar is bijvoorbeeld zelfs sprake van een lichte stijging (+1 procent). Tegelijkertijd is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 juist sprake van een opvallende stijging van het aandeel aanvragen voor de aankoop van een woning, van 39 naar 48 procent van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

Dit geeft volgens De Hypotheker aan dat de woningmarkt minder oververhit is dan in de afgelopen maanden. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning gedaald van 326.000 naar 322.000 euro: een daling van 1,2 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is voor het eerst sinds De Hypotheker met deze meting begon in 2019.

De grootste daling is zichtbaar in Groningen (-17 procent) en Flevoland (-11 procent). In Zeeland (+12 procent), Limburg (+6 procent), Friesland en Drenthe (beiden +5 procent) is nog wel sprake van een stijging.

‘Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden,’ zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. ‘Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode,’ vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.