Huren mogen volgend jaar maximaal 5,8% stijgen

De sociale huur mag vanaf juli 2024 maximaal 5,8% stijgen. Voor de vrije sector wordt een maximale huurstijging van 4,9% verwacht. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

De verwachte toegestane stijgingspercentages zijn volgens de minister een indicatie. Het tijdvak waarover de gemiddelde inflatie en loonontwikkeling wordt berekend, geldt van december 2022 tot eind november 2023. In december 2023 worden de maximale huurverhogingspercentages definitief vastgesteld en bekendgemaakt. Dat gebeurt op basis van de daadwerkelijke gemiddelde CAO-loonstijging en consumenten-prijsindex (CPI) zoals door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerd. Het uiteindelijke percentage waarmee de huren in 2024 maximaal omhoog mogen, kan dus nog anders worden.

Nationale prestatieafspraken

In de Nationale prestatieafspraken is afgesproken om bij de huurverhoging te sturen op de huurquote. Voor het gereguleerde segment betekent dit dat de huurverhoging maximaal zo hoog wordt als de gemiddelde loonontwikkeling. Op deze manier blijft de huurquote voor huurders gemiddeld gelijk aan afgelopen jaar. Voor corporatiehuurders zal de huurquote gemiddeld verbeteren omdat de huursomstijging 0,5% onder loonontwikkeling moet zitten.

Huurstijging 2023

De huurmatiging die in de prestatieafspraken is afgesproken heeft volgens de minister gewerkt. In 2023 zijn de huren in alle segmenten beperkt gestegen, gemiddeld met 2% ten opzichte van 2022. Deze stijging ligt ruim onder de inflatie van 10% in 2022 en de toegestane huurverhoging van 3,1% in 2023. De huren van gereguleerde woningen bij wooncorporaties stegen in juli 2023 gemiddeld met 0,1%. Dit komt ook omdat de huren van circa 600.000 huurders met een laag inkomen zijn verlaagd naar € 575 per maand.

De koopkracht van de laagste inkomens wordt in 2024 ondersteund met een pakket maatregelen van het Kabinet, waaronder een verhoging van de huurtoeslag met ruim € 30 per maand voor 1,5 miljoen huishoudens. Daarnaast worden met het wetsvoorstel Betaalbare huur worden ook de huurprijzen van middenhuurwoningen gereguleerd, waardoor de huur op termijn met gemiddeld € 190 per maand omlaag gaat.

Laatste nieuws

Evenementen