Huisbazen op Zuid nog steeds in overtreding

Op bijna 400 adressen in de wijk Carnisse op Rotterdam-Zuid wordt door de huisbaas nog altijd teveel huur gevraagd. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Sinds 1 januari is verhuren zonder vergunning in Carnisse verboden. Voor het verkrijgen van zo'n verguninng zijn particuliere verhuurders gehouden aan het WWS-puntensysteem. Zo moeten er eerlijke huurprijzen worden gerekend. De maatregel raakt 1.365 verhuurders die goed zijn voor 3.000 huurwonignen. Huisbazen die zich hier niet aan houden moeten rekening houden met boetes die kunnen oplopen van € 10.000 tot € 90.000.

Navraag van Rijnmond bij de gemeente leert dat 762 verhuurders tijdig een vergunning hebben aangevraagd. Op 395 adressen wordt nog altijd te veel huur gevraagd en op 146 adressen zelfs excessief te veel. In het laatste geval gaat het om bedragen van € 200 of meer te veel per maand. De grote overtreders worden aangebracht bij de Huurcommissie. Die gaat controleren of de huurprijzen kloppen met de puntentelling van het woningwaarderingsstelsel (WWS).

Bij woningen waar net iets teveel huur wordt gevraagd gaat het Huurteam van de gemeente langs om huurders te helpen bij het afdwingen van een lagere huur. Ook gaat de gemeente handhaven op de 500 particuliere eigenaren die nog geen vergunning hebben aangevraagd of bij wie de aanvraag is mislukt, te beginnen bij drie verhuurders met 125 woningen in hun bezit.