Hudson’s Bay failliet, alle warenhuizen gesloten

Hudson’s Bay Company (HBC) is op 31 december door de rechter failliet verklaard en heeft de vestigingen in Nederland gesloten.

Ook de filialen die eigendom zijn van de Kroonenberg Groep, in Breda en Amsterdam, zijn op oudejaarsdag gesloten.
Dit laatste is opvallend omdat de rechter Kroonenberg Groep als enige van de eigenaren van panden van HBC in het gelijk heeft gesteld om de exploitatie van de vestigingen voort te zetten. In een reactie zegt Kroonenberg Groep dat het HBC houdt aan het vonnis dat HBC verplicht tot exploitatie van de panden en alle verplichtingen uit de huurovereenkomst.
 
Eerder heeft HBC wel een schikking getroffen met IEF Capital over de afkoop van de concern huurgarantie voor filiaal Utrecht. HBC betaalt € 2,9 mln, ongeveer een jaarhuur.
HBC heeft eerder toegegeven dat uitstel van betaling van de dochteronderneming Hudson’s Bay het concern niet ontslaat van exploitatieverplichting en huurgarantie.
 
De reden dat van alle eigenaren alleen IEF Capital heeft geschikt, heeft naar verluidt te maken met het type huurgarantie dat is afgesproken met IEF. IEF zou voor Utrecht een garantie hebben afgesproken, zonder exploitatieverplichting. Bovendien zou het gaan om een garantie die zou komen te vervallen bij (gedeeltelijke) huur. Andere verhuurders hebben die clausule niet.
IEF Capital heeft laten weten met diverse partijen in gesprek te zijn. Daarbij is de verhuurder door de schikking nu vrij om met nieuwe huurders in gesprek te zijn.