Hoogleraar UvA werd jarenlang heimelijk betaald door lobbyclub

Hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam heeft na onthullingen over hoe zijn onderzoek werd gefinancierd ontslag genomen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 20 mei 2022

Dat heeft Nieuwsuur bekendgemaakt. Vermeulen werd vijf jaar lang betaald door een lobbyvereniging van vastgoedbeleggers, de VBFV, maar was daar niet transparant over. Vermeulen deed op kosten van de vereniging onder meer onderzoek naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers, zonder dat bij publicaties te vermelden.

Naast hoogleraar is Vermeulen tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en hij is als fiscalist verbonden aan PwC.

De constructie was zo opgezet dat Vermeulen betaald zou worden door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), een opleiding die aan de UvA gerelateerd is. Maar in de praktijk bleek de VBFV Vermeulen direct te betalen.

De VBFV (Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen) bestaat uit zes leden: Corio Nederland, Eurocommercial Properties, Wereldhave, Unibail Rodamco, NSI en VastNed Retail.

De Universiteit van Amsterdam heeft  het vertrek van Vermeulen bevestigd en zegt volgens Nieuwsuur niet op de hoogte te zijn geweest van de constructie. Vermeulen werd bijzonder hoogleraar in 2012. In 2015 werd de functie omgezet in gewoon hoogleraar, maar ook nog twee jaar daarna bleef Vermeulen geld ontvangen van de VBFV.

Vermeulen wilde tegen nieuwsuur niet reageren. Volgens Nieuwsuur zou de  decaan van de UvA, Andre Nollkaemper,  een intern onderzoek instellen naar Vermeulen, maar ook naar de betrokkenheid van voormalig vakgroepvoorzitter Rob Cornelisse. Er zouden aanwijzingen zijn dat ook hij destijds betrokken was bij de constructie.