Hof legt lagere straffen op in omkopingszaak Vestia

Het gerechtshof in Den Haag heeft voormalig financieel topman van Vestia Marcel de V. in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het Hof legde financieel adviseur Arjan Greeven 460 uur taakstraf op.

De V., die € 10 mln verdiende aan de dubieuze derivatenhandel van woningcorporatie Vestia, werd in 2018 veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf. De financieel topman sloot bij talloze internationale banken derivaten af en speculeerde zo op rentestijgingen. Dat ging een tijd goed, totdat de rente in 2012 begon te dalen en de banken miljarden euro’s aan onderpand eisten. Vestia moest uiteindelijk met € 2,5 mrd, waarvan honderden miljoenen euro’s van andere woningcorporaties, worden gered.

Adviseur Arjan Greeven, die met naam en toenaam wil worden genoemd, fungeerde als tussenpersoon voor de banken en Vestia. Als Greeven een derivaat afsloot, schoof hij een deel van de courtage door naar Marcel de V. De financieel adviseur, die inmiddels een B&B in Duitsland bestiert, kreeg in 2018 van de Rotterdamse rechtbank tweeënhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Het Hof neemt echter in overweging, dat Greeven zich in 2012 zelf aangaf en een actieve rol speelde bij het terughalen van de verloren miljoenen.

Vestia is inmiddels in drie kleinere corporaties opgedeeld: Stichting Hef Wonen in Rotterdam, de Haagse Stichting Hof Wonen en Stichting Stedelink (Delft en Zoetermeer).