Hoe slim zijn slimme gebouwen?

Technologie wordt maar al te vaak gezien als een ‘gadget’. De toegevoegde waarde is niet duidelijk, noch vanuit financieel oogpunt noch vanuit het oogpunt van de gebruiker.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Als je verschillende soorten sensoren en gegevensgenerators zou kunnen aansluiten, opent zich echter een hele wereld van mogelijkheden. Sensoren voor stroomverbruik kunnen bijvoorbeeld niet alleen nuttig zijn voor energie-efficiëntie, maar kunnen ook helpen om de veiligheid in gebouwen te verhogen.

Michaël Peeters van AP University College Antwerpen kijkt veel verder dan alleen het financiële rendement en wil de totale waarde van slimme technologie in de bouw in kaart brengen. Hij dropte voor zijn proefschrift 75 studenten in een leeg studentenhuis. Zij moesten ze de weg vinden uit verschillende gesimuleerde brandsituaties. De vraag was: kunnen slimme gebouwen levens redden?

De begeleider van Peeters zegt: ‘Hoewel deze gegevens geen expliciete economische waarde hebben, zijn ze nog steeds erg nuttig. Met dit experiment kunnen we de impliciete waarde ervan bepalen, wat een extra dimensie toevoegt aan de totale waardering van panden met ‘slimme’ technologie.’

De resultaten van het experiment worden nog verwerkt, maar de decaan is blij met de geïntegreerde aanpak: ‘Voor sommigen klinkt slimme technologie als magie, terwijl anderen het gevoel hebben dat Big Brother ze bekijkt. Weer anderen zien het als een efficiënte manier om geld te verdienen, maar bovenal maakt slimme technologie het mogelijk om beter inzicht te krijgen in complexe zaken, die in dit geval kunnen helpen om een veilige en gezonde leefomgeving te creëren. Door samenwerking konden we wetenschappelijke diepgang combineren met praktische toepassingen.’

 

www.antwerpmanagementschool.be

Laatste nieuws

Evenementen