High Potentials 2018: Robert Steenbrugge (37), Stebru

Robert Steenbrugge had al heel vroeg de wens in om in de bouwsector te werken. Na een paar jaar bij Ballast Nedam Bouw Regio West startte hij in 2005 met zijn vader, Joop Steenbrugge, een bouwbedrijf. In 2012 werd ook het ontwikkelbedrijf opgericht en breidde hij het netwerk als commercieel directeur verder uit.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Het belangrijkste de komende jaren?
Komende jaren zal ik de laatste algemene en financiële zaken van mijn vader overnemen en het familiebedrijf verder continueren.
 
Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Lastige vraag! Ik was er al heel vroeg zeker van de bouw in te gaan, waardoor nooit sprake is geweest van twijfel. Wellicht automotive; in de garage waar Stebru is begonnen heb ik heel wat gesleuteld aan alles wat een motor heeft en bij voorkeur (te) hard ging.
 
Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Vaak probeer ik mezelf in een ander te verplaatsen, en dan bedoel ik niet op zijn kop lezen. Om te komen tot overeenkomsten of haalbare projecten moeten belangen vanuit verschillende oogpunten gewogen worden om deze vervolgens dusdanig vorm te geven dat alle partijen zich daar comfortabel bij voelen.
 
Meest gebruikte app?
SolarEdge, daarmee monitor ik het energieverbruik van mijn woning. In het kader Smart Buildings experimenteer ik met Tesla Powerwalls in combinatie met zonnepanelen.
 
Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Zodra digitalisering van vastgoed rendeert, is men sneller bereid daarin te investeren. Er kan een aanzienlijke efficiencyslag gemaakt worden. Online platformen, verhuurdata maar ook mobiliteit zullen een steeds grotere rol krijgen.
 
Gelooft u in smart buildings?
Gebouwen zijn grote vervuilers! De markt richt zich met name op de EPC van gebouwen. Door deze smart te maken krijg je inzicht over energieverbruik en kan met software eenvoudig energie bespaard worden. Het rendement hiervan is minstens even effectief als het verder verlagen van de EPC.
 
Spannendste klus?
De Groene Kaap op Katendrecht in Rotterdam. In 2014 kregen we de kans deze locatie uit te ontwikkelen. Gezien de omvang een groot risico, in een stad die op dat moment voor beleggers niet bepaald in trek was. Het was voor ons de kans om Stebru te profileren als volwassen ontwikkelaar en om partner van de gemeente te worden.  
 
Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Als wijnliefhebber ga ik graag op zoek naar lokale wijnboeren; als er nog wat ruimte over is neem ik graag wat flessen mee.
 
What keeps you thicking?
Hoe kunnen we sociale- en middeldure huurwoningen blijven realiseren? Door de opeenstapeling van ambities en stijgende bouwprijzen is dit de uitdaging voor de komende tijd.