High Potentials 2018: Erik Tillemans (35), Colliers

Erik Tillemans is senior consultant bij Colliers International Capital Markets. Hij begon zijn loopbaan bij Janssen de Jong en werkte vervolgens bij Bremen Bouwadviseurs. Bij Colliers concentreert hij zich als senior vastgoedmakelaar op de aan- en verkoop van commercieel onroerend goed (portfolio’s) voor rekening van beleggers.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Het belangrijkste de komende jaren?
Stel mij deze vraag over 5 á 10 jaar. Als ik terugkijk naar mijn carrière de afgelopen jaren dan is een ding heel duidelijk: niet alles is te plannen. Er doen zich onverwacht kansen voor, waarop je besluit wel of niet op in te gaan (zoals bijvoorbeeld mijn overstap naar Capital Markets). Ik houd van nieuwe uitdagingen, dus ik kan op deze vraag echt geen antwoord geven. Wel hoop ik dat over 10 jaar met net zoveel energie en plezier aan het werk ben als nu.

Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Eerlijk gezegd kan ik me geen andere sector voorstellen waarbinnen ik zou willen werken. Vastgoed heeft me al van jongs af aan aangetrokken en na 10 jaar in deze sector durf ik wel te stellen dat ik een passie heb voor stenen. Enerzijds omdat een stad of samenleving zijn identiteit deels ontleent aan de gebouwen (denk aan de skyline van Rotterdam of grachtenpanden in Amsterdam) en anderzijds omdat gebouwen iets blijvends en tastbaars hebben.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Mijn onderhandelings- en communicatiecompetenties. Hoe groot de uitdaging ook is, het lukt me tot op heden telkens om overeenstemming te creëren tussen partijen, of het nu ging om het oplossen van technische uitdagingen bij herontwikkelingen uit het verleden of het sluiten van deals in mijn huidige functie. Het op één lijn brengen van de belangen van de ‘stakeholders’ is mijns inziens een cruciale factor voor het succes van ieder project.

Meest gebruikte app?
Naast de standaard office apps zijn dit Spotify en Flitsmeister.

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Door de verdere ontwikkeling van blockchain verwacht ik dat diverse processen transparanter en efficiënter zullen worden. Ik denk dan in eerste instantie onder andere aan werkzaamheden op het gebied van aan- en verkoop van vastgoed en het waarderen ervan. Desalniettemin blijft vastgoed mensenwerk en hier blijft ook in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor de adviseur. Ik verwacht wel dat op termijn het zwaartepunt in het takenpakket nog meer zal gaan verschuiven naar de menselijke factor.

Gelooft u in smart buildings?
Absoluut, ik ben er zelfs een groot voorstander van.

Spannendste klus?
Ik kan niet één specifieke klus noemen. Iedere klus heeft zijn eigen dynamiek. Wat ik echt gaaf vind, is als het me lukt om ideeën voor waardecreatie om te zetten in succesvolle projecten en hiermee daadwerkelijk toegevoegde waarde te kunnen leveren voor mijn opdrachtgevers.

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Vakantie is voor mij echt afschakelen van de dagelijkse routine door het maken van mooie reizen en bovenal te genieten van het bourgondische leven. Maar waar ik ook ben, na 1–2 weken begint het toch weer een beetje te kriebelen en wil ik weer aan de slag gaan. Dus wat neem ik mee terug van mijn vakantie? Voornamelijk een opgeladen lichaam en een mindset die er weer helemaal tegenaan kan.

What keeps you ticking?
Enerzijds nieuwe uitdagingen/projecten en dan vooral de niet recht-toe-recht-aan opdrachten. Het liefst werk ik aan projecten waarbij ik op meerdere borden tegelijkertijd aan het schaken ben. Anderzijds probeer ik iedere dag nieuwe dingen te leren en me zodoende te blijven ontwikkelen.