Hendrick de Keyser koopt Ubbergse Villa Dennenheuvel

De landelijke monumentenorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten heeft met hulp van de Vriendenloterij de Rijksmonumentale villa Dennenheuvel in Ubbergen gekocht. De sprookjesachtige villa is een voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.

Het huis aan de Rijksstraatweg 46 werd in 1900-1901 gebouwd in opdracht van Albert Suermondt en Wilhelmina Mees. Het Rotterdamse echtpaar bracht hun zomervakanties door in het Gelderse dorp en besloot er een huis te laten bouwen. De gebroeders Leeuw, Oscar (architect, 1866-1944) en Henri (beeldhouwer, 1861-1918) verkregen de opdracht en ontwierpen een uitzonderlijk eclectisch woonhuis op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern.

De villa werd opgetrokken in  maar liefst drie verschillende stijlen; de chaletstijl, Engelse neo-Tudorstijl en in het interieur de jugendstil. Na de oplevering van de villa groeiden de broers Leeuw uit tot een bekend en veelgevraagd ontwerpersduo in de omgeving van Nijmegen. Zo ontwierpen zij talloze café- en winkelinterieurs in de binnenstad van Nijmegen, het concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en jachtslot Mookerheide. 

Het huis bleef enkele generaties eigendom van de nazaten van Albert en Wilhelmina Suermondt-Mees, was later eigendom van de Sint Augustinusstichting en daarna van enkele verschillende families. Het werd in 1982 gekocht door het echtpaar Hornix-Straatman. Zij hebben het huis decennialang bewoond en in verschillende stadia zorgvuldig gerestaureerd.

Vereniging Hendrick de Keyser legde € 1,5 miljoen op tafel voor de villa, zo blijkt uit gevens van het kadaster. Hiermee is de toekomst van het Rijksmonument veiliggesteld. Ultimo 2021 had de vereniging door heel het land 453 monumentale panden in haar bezit.