Heimstaden zet 2.500 woningen in de etalage

Heimstaden wil de komende twee jaar 2.500 woningen in Nederland verkopen. Volgens woordvoerder Edward Touw sorteert de Zweedse woningbelegger voor op een tijdelijke exit uit de Nederlandse markt. 

Touw bevestigt eerdere berichten bij Vastgoedmarkt dat Heimstaden vanwege veranderende economische en politieke situatie haar bestaande uitpondstrategie in Nederland gaat versnellen. 'Concreet betekent dit dat we van plan zijn om, op een aantal specifieke complexen na, ál onze woningen uit te ponden. Daarmee bedoelen we dat we deze woningen als ze vrijkomen dus verkopen in plaats van ze te verhuren', aldus Touw.

Naar verwachting betekent dit dat Heimstaden in ieder geval de komende twee jaar circa 2.500 woningen gaat verkopen. Touw: 'Dat doen we om onze organisatie financieel sterk te houden en te beschermen tegen onberekenbaar politiek beleid.'

Terugkeer in andere woningen

Hoewel op dit moment nog niet van toepassing, denkt de vastgoedbelegger op de lange termijn wel te blijven investeren in Nederland en het woningaanbod in ons land uit te breiden. Daarbij gaat Heimstaden wel kijken naar woningen in een andere categorie dan nu. Touw: 'Tot nu toe hebben ons in Nederland bijvoorbeeld voornamelijk gericht op woningen waar nog een verduurzamingsopgave ligt. En hoewel we nog steeds geloven dat het enorm belangrijk is dat die woningen inderdaad verduurzaamd worden, is het met het huidige overheidsbeleid bijna niet meer mogelijk om hier grote stappen in te zetten.'

Lees ook: Ontwetend kabinet stuurt aan op massale uitponding

Het Nederlandse overheidsbeleid maakt het volgens hem steeds lastiger om in betaalbare woningen te investeren. 'Bij Heimstaden blijven we staan achter onze Friendly Homes-visie en onze klanttevredenheidsdoestellingen. Bewoners kunnen er dus op blijven rekenen dat we ons best doen om ze een vriendelijk woonklimaat te bieden', aldus Touw.