Heimstaden ontkent financiële noodzaak voor uitverkoop

De Zweedse woningbelegger Heimstaden ontkent dat het vanwege een dringende behoefte aan kapitaal een flink deel van haar Nederlandse woningen in de etalage zet. Het Financieele Dagblad concludeerde dit op basis van de financiële ratings die kredietbeoordelaars voor de belegger hebben afgegeven.  

Vorig week maakte de Heimstaden de vlucht naar voren door aan te kondigen de komende twee jaar 2.500 woningen uit te gaan ponden in Nederland. Economische omstandigheden en de gehate Hugo-regels voor huurwoningen zouden hier debet aan zijn. 

Volgens het Financieele Dagblad (FD) ligt het anders. Volgens het FD is Heimstaden min of meer gedwongen om uitverkoop te houden omdat kredietbeoordelaars Fitch en S&P de BBB-rating naar beneden zouden willen bijstellen. Ook zouden ING Bank en  grootaandeelhouder Alecta al hebben aangegeven dat er "geld bij moet". 

Volgens woordvoerder Edward Touw zit Heimstaden niet in nood. 'Operationeel hebben we ook het afgelopen kwartaal weer sterke resultaten geboekt. De stappen die we nu nemen zijn dan ook een reactie op zowel de veranderende economische omstandigheden zoals gestegen rentes en dalende vastgoedwaardes als het vijandige politiek klimaat - zoals we vanaf het begin al hebben aangegeven.'

'We nemen deze stappen juist om financieel sterk te blijven en om in de toekomst weer te kunnen groeien, ook in Nederland. Dat we een financiële injectie nodig hebben is ook niet waar. Daarbij verwijst hij naar een statement dat Heimstaden Bostad vorige week naar buiten bracht en waarin onder meer wordt gesteld: 'De komende achttien maanden hebben we voor 24 miljard aan aflopende obligaties. Met 27 miljard aan contanten en toegankelijke kredietlijnen, gekoppeld aan ruim 50 miljard aan gedekte bankfinanciering sinds begin 2022, hebben we stevige controle over de looptijden tot het derde kwartaal van 2025. Dit onderstreept de financiële aantrekkelijkheid van onze eigendommen, zelfs in de huidige marktomgeving' Ondanks een afwaardering van 12% in het afgelopen jaar zou Heimstaden nog steeds voldoen aan de drempel voor een BBB-rating.

Het FD stelt in haar publicatie dat Heimstaden  8 tot 10% van de banen moeten schrappen. Ook niet waar volgens Touw. 'Natuurlijk heeft de strategiewijziging wel impact op een aantal functies en met die collega's gaan we op zoek naar een goede oplossing - bijvoorbeeld door te kijken naar een andere functie binnen de organisatie. Helaas kunnen we niet voorkomen dat we ook afscheid moeten nemen van een aantal van onze collega’s, maar dat is heel wat anders dan 8 tot 10% van de banen schrappen.'