Grote bedrijven stellen huisvestingsbeslissingen uit

In 2020 is fors minder kantoorruimte verhuurd of verkocht. Met name grote bedrijven stellen hun huisvestingsbeslissing uit tijdens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven kleinere bedrijven wel nieuwe kantoorruimte in gebruik nemen.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van Dynamis.

Onder kleine kantoorgebruikers is nauwelijks sprake van een terugval in de vraag naar kantoorruimte. In het MKB is meer zicht op de behoeftes van het personeel om thuis te werken en is men sneller teruggekeerd naar kantoor. Het aantal transacties van kantoorruimtes kleiner dan 500 m² is in 2020 vrijwel gelijk gebleven aan 2019, terwijl het aantal transacties van grotere kantoren met bijna 40% is afgenomen.

Kantorenmarkt vier grote steden hardst geraakt
Door het vele thuiswerken kunnen met name grote bedrijven moeilijk inschatten wat hun toekomstige behoefte aan kantoorruimte is. De klap van de coronacrisis komt hierdoor het hardst aan in de vier grootste steden van Nederland, waar vooral verhuizingen van grotere bedrijven het marktbeeld bepalen. In deze steden is in 2020 de helft minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019.

Zodra werknemers weer terug kunnen keren naar kantoor zal naar verwachting een sterke inhaalslag plaatsvinden op de kantorenmarkt. Door de onzekerheid rondom corona hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten in 2020 flexibel verlengd. Deze partijen komen tegelijkertijd op de markt met de bedrijven waarvan het huurcontract in 2021 afloopt.

 

Laatste nieuws

Evenementen