Groen licht voor stadionontwikkeling van 100.000 m² in Leeuwarden

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft maandagavond ingestemd met de realisatie van een nieuw stadion voor de eerste divisie voetbalclub Cambuur. 

Het stadion met 15.000 plaatsen staat niet op zichzelf. De Raad was tevens unaniem voor de ontwikkeling van het totale WTC-gebied. Het doel is een stadiongebied te ontwikkelen, waarbij de WTC Expo, het Westcord hotel, het casino en de ijshal aansluiten. Daaraan worden nog leisure, horeca, retail en onderwijs toegevoegd. Daarmee is volgens de gemeente het voortbestaan van beurzen en evenementen gegarandeerd.

Het WTC-gebied en stadion worden ontwikkeld door een combinatie van Wyckerveste en Bouwgroep Dijkstra Draisma, Stadionontwikkeling Cambuur (SOC). Wyckerveste is al eerder betrokken geweest bij leisure- en stadionontwikkelingen, zoals het Parkstad Limburg Stadion (Roda JC), het Mac3Stadion (PEC Zwolle) en het Freethiel stadion van de Belgische voetbalclub Waasland Beveren.

De gemeente investeert € 4,5 mln in de stadionontwikkeling, maar wordt geen eigenaar. WTC Leeuwarden komt via een aandelentransactie in handen van de kaasondernemer Jan Anker. Hij is CEO en mede-eigenaar van Royal A-Ware, een kaas- en zuivelbedrijf met een jaaromzet van € 1,2 mrd.

Huidige exploitatie WTC niet levensvatbaar
In de Businesscase van de ontwikkelaars wordt gesteld dat de huidige exploitatie van WTC Leeuwarden niet levensvatbaar is en dat het voetbalstadion een onrendabele top kent. "Het gat tussen de waarde van het stadion, gerelateerd aan een marktconforme huurprijs en de stichtingskosten dient gedicht te worden door het inbrengen van andere kostendragers, waarbij de ‘commercie’ de onrendabele top van het stadion moet dichten."

Al met al betreft het een gebiedsontwikkeling met een totale vloeroppervlakte van bijna 100.000 m² verdeeld over expo, commerciële ruimtes, onderwijs en dienstverlening, stadionmeters en geothermie.

Retail en Leisure Dome
Onderdeel van de plannen is een Karwei Bouwmarkt van 4100 m², twee supermarkten (Jumbo en Lidl), een fastfoodrestaurant, upgrading van het bestaande WTC-complex (27.905 m²) en de Leisure Dome. De Leisure Dome van 19.495 m² wordt tegen het WTC aangebouwd. Dit complex zal onderdak bieden aan een Vue bioscoop met 9 zalen en 1500 stoelen (4800 m²). Verder komen er een bowlingbaan, minigolf, arcade hal, indoor speelparadijs, trampolinepark, indoor skihal, lasergame en horeca. Op het terrein komen ook 500 parkeerplaatsen.

Onder de tribunes en in een apart gebouw komen detailhandel, fitness, fysiotherapiepraktijk en enkele zorg- en onderwijsfuncties. Met ROC de Friese Poort heeft de ontwikkelaar een intentieovereenkomst om hier 7500 m² school en ondersteunende diensten te realiseren. 

De investering in het stadion bedraagt € 28,3 mln. De commerciële voorzieningen (ruim 56.000 m²) vergen een investering van circa € 43,5 mln, terwijl dit een beleggingswaarde vertegenwoordigt, tegen een BAR van 8,5%, van € 57,3 mln. Zodoende kan er een grondprijs betaald worden van € 13,8 mln. Deze grondprijs is nodig om de onrendabele top van het incourante voetbalstadion te dichten.