Gebouw Valley ’s werelds beste nieuwe wolkenkrabber

Gebouw Valley van RJB Group op de Amsterdamse Zuidas is door Emporis, een Amerikaanse dataleverancier op het gebied hoogbouw, uitgeroepen tot beste nieuwe wolkenkrabber van het jaar.

De Emporis Skyscraper Award 2020 gaat naar het gemengde gebouwencomplex dat behalve appartementen ook kantoren, winkels en culturele instellingen omvat en dat werd ontworpen door de Nederlandse architectuurstudio MVRDV. Valley troefde daarmee onder meer een wolkenkrabber in New York City -111 west 57th Street- en de NV Tower in de Bulgaarse hoofdstad Sofia af.

Lees ook: EDGE levert Valley op aan RJB Group of Companies

Valley bestaat uit drie toren en het ontwerp, gebaseerd op berghellingen en valleien, viel duidelijk in de smaak bij de jury.  Het project van 75.000 m2 scoorde nog meer punten bij de jury voor het gebruik van een overvloed aan milieuvriendelijke technologieën en de ruige randen van het gebouw die worden beplant met 13.000 verschillende planten en bomen. De komende jaren zal Valley geleidelijk groener worden en zijn definitieve uiterlijk krijgen. ‘Valley ziet eruit als een oase in een zakenwijk die wordt gedomineerd door reguliere kantoorgebouwen. Het is niet alleen een architectonisch hoogstaand statement, maar ook een uitstekend voorbeeld van duurzaam en klimaatvriendelijk bouwen’, constateert de jury.