Gebouw Leyhof in Erasmusveld bereikt hoogste punt

Het eerste woongebouw in de duurzame nieuwbouwwijk Proeftuin Erasmusveld heeft het hoogste punt bereikt.

De 108 woningen en appartementen in gebouw Leyhof vormen de start van de nieuwe wijk, waar in totaal 369 toekomstbestendige woningen worden gebouwd.

Gebouw Leyhof is een duurzaam woongebouw met 75 appartementen en 33 stadswoningen, grenzend aan een ecologisch lint. Het heeft een centrale dektuin, waaronder de parkeergarage ligt. Het ontwerp is van Workshop Architecten.

Bewoners maken straks deel uit van een duurzame samenleving. Proeftuin Erasmusveld  wordt groen en waterrijk. Een ecologische zone en een voetgangerspad worden onderdeel van de openbare ruimte en slingeren door de wijk, zonder dat ze wegen kruisen. Voedsel- en beweegtuinen nodigen bewoners en bezoekers uit tot gezond gedrag.

De collectieve ruimtes in gebouw Leyhof staan ook in het teken van duurzaamheid. In een centrale woonkamer, een buitenpaviljoen op de dektuin, een klusruimte en een deelbibliotheek kunnen buren elkaar ontmoeten. Een collectieve logeerkamer fungeert als deelruimte voor gasten van bewoners. In de stallinggarage komen elektrische deelauto's en -fietsen. Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer wordt gestimuleerd.

Gebouw Leyhof wordt voorzien van een verkoelend sedumdak, dat ook regenwater opvangt. De gevels bevatten nestkasten voor vleermuizen en vogels. Alle woningen worden zoveel mogelijk op de zon georiënteerd. De wijk wordt gasloos, alle woningen zijn energiezuinig. Een collectieve warmtekoudeopslaginstallatie zorgt voor verwarming en koeling. Op de daken komen zonnepanelen.

Na de zomer start de verkoop van circa 50 duurzame gezinswoningen in deelplan De Velden, het middendeel van Proeftuin Erasmusveld. De woningen liggen aan autoluwe hofjes en een natuurpromenade. De promenade is voorzien van greppels, die zorgen voor natuurlijke wateropvang. In het plan is gekozen voor vleermuis- en nestkasten in en om de woningen, sedum daken, kruidenrijke grasvegetatie en een speciaal beplantings- en beheerplan voor waardevolle groenstroken zodat mens, plant en dier hier goed samen kunnen leven. Circulariteit komt onder meer terug in de gescheiden afvalstraatjes.

In totaal komen in Proeftuin Erasmusveld 369 duurzame woningen, waarvan 211 appartementen en 158 gezinswoningen. De oplevering van Leyhof staat in het voorjaar van 2022 gepland. Alle woningen in het gebouw zijn inmiddels verkocht.