Funda: Verkoopvertrouwen op de woningmarkt neemt weer toe

Uit de Funda Index blijkt dat meer mensen dan in het vorige kwartaal vinden dat het nu een goede tijd is om een woning te verkopen.

Volgens Funda is het verkoopvertrouwen in de woningmarkt toegenomen. 54% van de ondervraagden is van mening dat het nu een goede tijd is om een woning te verkopen, vorig kwartaal was dit nog 41%. Daarnaast geeft, voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2022, een groter deel van de woningzoekers aan eerst een nieuwe woning te willen kopen, alvorens zij hun huidige woning zullen verkopen.

Overbieden

Op dit moment verwacht 32% van de kopers dat overbieden de komende maanden de norm zal zijn. Een half jaar geleden stond dit percentage op 12%.

Op dit moment zegt 22% van de woningzoekers dat ze liever eerst hun huidige woning verkopen, voordat ze een nieuwe woning kopen. Vorig kwartaal was dit 26%.

60% van de respondenten vindt dat er momenteel een beperkt aanbod is. Dat is meer dan in het vorige kwartaal, toen dat nog 54% was. Dit is nog steeds een daling ten opzichte van 2022, toen dit percentage steevast boven de 75% lag.

Belang van energielabel

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat het energielabel steeds belangrijker wordt gevonden bij het kopen van een woning. 56% van de ondervraagden vindt minimaal energielabel C een vereiste. Ruim 27% geeft aan het energielabel van een woning belangrijker te vinden dan een half jaar geleden. Toch geeft 17% van de ondervraagden aan dat een volgend huis nog geen groen energielabel hoeft te hebben en is 61% van de woningzoekers bereid om hun toekomstige woning te verduurzamen. Aangezien het energielabel in de toekomst een grotere rol gaat spelen bij het aanvragen van een hypotheek, zal het belang van dit label volgens Funda naar verwachting verder toenemen.